Waarom een regenwateropvangsysteem een slimme investering is

MMarijke 19 augustus 2023 23:17

Vraag je je af waarom een regenwateropvangsysteem een slimme investering is? In dit artikel geven we je meerdere redenen die aantonen dat de introductie van een regenwateropvangsysteem in je woning of tuin niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Hoe werkt een regenwateropvangsysteem?

Een regenwateropvangsysteem vangt het water op dat op je dak valt, filtert het en slaat het op voor later gebruik. Dit kan voor verschillende doeleinden zijn, zoals het doorspoelen van je toilet, het wassen van je auto, het water geven aan je tuin, en nog veel meer.

Voordelen van een regenwateropvangsysteem

Er zijn veel voordelen verbonden aan het hebben van een regenwateropvangsysteem. Hier zijn er een paar van:

  • Waterbesparing: Door regenwater te gebruiken in plaats van leidingwater, verminder je je waterverbruik aanzienlijk. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het verlaagt ook je waterrekening.
  • Duurzaam wonen: Het gebruik van regenwater helpt om duurzamer te leven door het hergebruik van natuurlijke hulpbronnen.
  • Tuinieren: Regenwater is ideaal voor het water geven van je tuin. Het is gratis en bevat geen chloor, wat goed is voor je planten.

Verder is het goed om te weten dat er in sommige gevallen zelfs subsidies beschikbaar zijn voor de installatie van een regenwateropvangsysteem.

Kosten en baten van een regenwateropvangsysteem

De initiele kosten van een regenwateropvangsysteem kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van het systeem en de complexiteit van de installatie. Echter, over de lange termijn kunnen de kosten worden gecompenseerd door de besparingen op je waterrekening. Hier is een overzicht van de mogelijke kosten en baten:

Kosten:

Kostenpost Bedrag
Aanschaf regenwateropvangsysteem €1000 - €2500
Installatie €500 - €1000
Jaarlijkse onderhoudskosten €50 - €100

Baten:

Besparingen Bedrag
Jaarlijkse besparing op waterrekening €100 - €200

Het is duidelijk dat een regenwateropvangsysteem een slimme investering is, met zowel economische als milieuvoordelen. Of je nu wilt bijdragen aan een duurzamere wereld, je waterrekening wilt verlagen, of allebei - het installeren van een regenwateropvangsysteem is een stap in de goede richting.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.