Verlaag je waterrekening met deze waterbesparende apparaten

AAndrea 11 februari 2024 07:06

Water is een kostbaar goedje, en niet alleen voor onze portemonnee. Elke druppel die we besparen, draagt bij aan een duurzamere wereld. Gelukkig bestaan er tal van apparaten die ons daarbij kunnen helpen. In dit artikel ontdek je hoe je met enkele slimme aanpassingen in je huis flink kunt besparen op je waterrekening.

Waterbesparende apparaten voor de badkamer

De badkamer is vaak de grootste waterverbruiker in huis. Gelukkig zijn er verschillende waterbesparende apparaten en accessoires die je kunnen helpen om je waterverbruik aanzienlijk te verminderen.

  1. Waterbesparende douchekop: Een simpele en relatief goedkope manier om water te besparen is door een waterbesparende douchekop te installeren. Deze douchekoppen verminderen het waterverbruik met zo'n 20% tot 60%.

  2. Thermostaatkraan: Een thermostaatkraan mengt automatisch koud en warm water tot de vooraf ingestelde temperatuur. Dit voorkomt dat je onnodig veel water verspilt om de juiste temperatuur te vinden.

  3. Douche WTW (warmteterugwinning): Een douche-WTW wint de warmte van het afvoerwater terug om het koude aanvoerwater voor te verwarmen. Dit bespaart niet alleen water, maar ook energie.

  4. Duo-toilet: Een duo-toilet heeft twee spoelknoppen: één voor een grote- en één voor een kleine boodschap. Door de juiste knop te gebruiken, bespaar je al gauw enkele liters per spoelbeurt.

Waterbesparende apparaten voor de keuken

Ook in de keuken kan je op verschillende manieren water besparen. Hier zijn enkele waterbesparende apparaten die je daarbij kunnen helpen.

  1. Waterbesparende kraan: Waterbesparende kranen verminderen het waterverbruik met ongeveer 30%. Daarnaast zijn er ook kranen met eco-stand, die nog meer water besparen.

  2. Energiezuinige vaatwasser: Een energiezuinige vaatwasser gebruikt niet alleen minder energie, maar ook minder water. Sommige modellen verbruiken zelfs maar 6,5 liter water per wasbeurt.

  3. Kookwekker: Misschien geen apparaat in de traditionele zin, maar wel een effectieve manier om water te besparen. Door je groenten exact de juiste tijd te koken, voorkom je dat je teveel water gebruikt.

Het is duidelijk dat er genoeg manieren zijn om water te besparen en je waterrekening te verlagen. En het beste van alles is dat de meeste van deze apparaten niet alleen goed zijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Dus waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.