Verlaag je energiekosten met slimme thermostaten

MMarijke 6 september 2023 13:52

Energiekosten vormen een aanzienlijk deel van de maandelijkse uitgaven van veel huishoudens. Gelukkig zijn er manieren om deze kosten te verminderen en een daarvan is het gebruik van slimme thermostaten. In dit artikel zullen we de voordelen van slimme thermostaten onderzoeken en tips geven om je energiekosten te verlagen.

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een apparaat dat kan worden geprogrammeerd om de temperatuur in je huis te regelen. Dit betekent dat je jouw verwarming en koeling kunt aanpassen aan jouw levensstijl en behoeften, waardoor je energie en geld bespaart.

Voordelen van slimme thermostaten

  • Energiebesparing: Slimme thermostaten kunnen leren wanneer je thuis bent en wanneer niet. Ze kunnen je verwarming en koeling automatisch aanpassen, waardoor je energie bespaart.

  • Gemak: Je kunt de temperatuur in je huis op afstand regelen met behulp van een app op je smartphone.

  • Kostenbesparing: Door de energie-efficiëntie kan een slimme thermostaat op lange termijn geld besparen.

Hoeveel kun je besparen met een slimme thermostaat?

Het besparingspotentieel van een slimme thermostaat varieert, maar gemiddeld kan het gebruik van een slimme thermostaat leiden tot een besparing van 10-20% op je energierekening. Hieronder vind je een tabel met een schatting van de mogelijke besparingen.

Energieverbruik Besparing met slimme thermostaat
Laag 10%
Gemiddeld 15%
Hoog 20%

Het is belangrijk om te onthouden dat de daadwerkelijke besparingen afhangen van verschillende factoren, waaronder je levensstijl, het klimaat waarin je woont en de specifieke kenmerken van je huis.

Tips voor het verlagen van je energiekosten met slimme thermostaten

  1. Programmeer je thermostaat: Stel je thermostaat in om de temperatuur te verlagen wanneer je niet thuis bent of slaapt. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van je energiekosten.

  2. Gebruik de eco-modus: Veel slimme thermostaten hebben een eco-modus die de energie-efficiëntie verbetert.

  3. Houd je thermostaat up-to-date: Zorg ervoor dat je thermostaat altijd de nieuwste software heeft. Fabrikanten brengen regelmatig updates uit die de efficiëntie en functionaliteit van hun producten verbeteren.

Door het gebruik van slimme thermostaten kun je je energiekosten aanzienlijk verlagen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.