Verborgen kosten bij het kopen van een huis: wat te verwachten

AAndrea 1 september 2023 10:02

Het kopen van een huis is een grote investering en kan ook enkele verborgen kosten met zich meebrengen. Deze kosten kunnen oplopen en een flinke deuk in je budget veroorzaken als je er niet op bent voorbereid. Of het nu gaat om een oud huis, een nieuw huis, een appartement of een huis aan het water, er zijn altijd kosten waar je rekening mee moet houden.

Verborgen kosten van een hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek komen ook kosten kijken. Denk bijvoorbeeld aan advieskosten, taxatiekosten en notariskosten. Deze kunnen al snel oplopen tot een paar duizend euro.

Kosten van woninginspectie

Een woninginspectie kan onverwachte problemen aan het licht brengen. De kosten van een woninginspectie variëren, maar je kunt rekening houden met enkele honderden euro's.

Notariskosten

De notaris zorgt voor de overdracht van de woning. De kosten hiervoor variëren sterk, maar liggen meestal tussen de €500 en €1000.

Overdrachtsbelasting

Bij de aankoop van een woning betaal je overdrachtsbelasting. Dit is een percentage van de koopsom. In 2021 is de overdrachtsbelasting voor woningen 2% voor iedereen onder de 35 jaar en 8% voor iedereen boven de 35 jaar.

Makelaarskosten

Een makelaar kan je helpen bij het zoeken naar een huis, het onderhandelen over de prijs en het regelen van de koopovereenkomst. De kosten voor een makelaar kunnen variëren, maar liggen meestal rond de 1% van de aankoopprijs.

Kosten van verhuizing

Het verhuizen naar je nieuwe huis brengt ook kosten met zich mee. Denk aan de kosten voor een verhuisbedrijf, het huren van een busje of de aanschaf van verhuisdozen. Dit kan al snel enkele honderden tot duizenden euro's kosten.

Tabel: Overzicht van verborgen kosten bij het kopen van een huis

Kostenpost Gemiddelde kosten
Hypotheekadvies €1500 - €3000
Taxatie €300 - €500
Woninginspectie €300 - €500
Notariskosten €500 - €1000
Overdrachtsbelasting 2% - 8% van de koopsom
Makelaar 1% van de aankoopprijs
Verhuizing €500 - €2000

Dit zijn slechts enkele van de verborgen kosten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een huis. Het is belangrijk om hier van tevoren rekening mee te houden en ruimte voor in je budget te maken. Zo voorkom je onaangename verrassingen en weet je precies wat je kunt verwachten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.