Tips om minder uit te geven aan tuinieren

MMarijke 27 augustus 2023 12:06

Het hebben van een mooie tuin kan een bron van vreugde en trots zijn. Maar tuinieren kan ook een dure hobby worden als je niet oppast. Hier zijn enkele tips om minder uit te geven aan tuinieren, zonder in te boeten aan kwaliteit en plezier.

1. Doe het zelf

Maak je eigen compost. Het maken van je eigen compost is niet alleen goed voor het milieu, maar het is ook veel goedkoper dan het kopen van zakken compost in de winkel. Je kunt bijna elk soort organisch materiaal gebruiken: groente- en fruitresten, koffiedik, eierschalen, grasmaaisel, bladeren, etc.

Zaadjes in plaats van volgroeide planten. Het kopen van volgroeide planten kan duur zijn. Overweeg om je eigen planten te kweken vanuit zaadjes. Dit is veel goedkoper en ook leuk om te doen.

2. Hergebruik en recycleer

Gebruikte potten en containers. Je hoeft geen dure potten en containers te kopen. Je kunt bijna elk soort container hergebruiken: oude emmers, plastic flessen, houten kisten, etc.

Oude meubels en decoraties. Overweeg om oude meubels en decoraties een tweede leven te geven in je tuin. Een oude ladder kan bijvoorbeeld dienen als plantenstandaard.

3. Plan en organiseer

Maak een jaarplan. Door een jaarplan te maken, kun je beter inschatten wanneer je bepaalde materialen en planten nodig hebt. Dit helpt je om beter gebruik te maken van aanbiedingen en kortingen.

Koop in de uitverkoop. Tuinbenodigdheden zijn vaak goedkoper buiten het tuinseizoen. Het is daarom een goed idee om je inkopen te doen tijdens de uitverkoop.

4. Bespaar op water

Regenton. Een regenton is een geweldige manier om water te besparen. Het opgevangen regenwater is bovendien beter voor je planten dan kraanwater.

Mulchen. Mulchen helpt om waterverdamping te verminderen, waardoor je minder vaak hoeft te sproeien.

5. Ruil en deel

Plantenruil. Overweeg om planten te ruilen met vrienden, familie of buren. Dit is een geweldige manier om gratis nieuwe planten te krijgen.

Gedeeld tuingereedschap. Je hoeft niet al je tuingereedschap zelf te kopen. Overweeg om tuingereedschap te delen met vrienden, familie of buren.

Hier is een handige tabel die de verschillende tips en mogelijke besparingen samenvat:

Tips Mogelijke besparingen
Maak je eigen compost €50 - €100 per jaar
Zaadjes in plaats van volgroeide planten €10 - €50 per plant
Gebruikte potten en containers €5 - €30 per pot
Oude meubels en decoraties €10 - €100 per item
Maak een jaarplan €50 - €200 per jaar
Koop in de uitverkoop €10 - €100 per product
Regenton €50 - €100 per jaar
Mulchen €20 - €50 per jaar
Plantenruil €10 - €50 per plant
Gedeeld tuingereedschap €20 - €100 per item

Met deze tips kun je aanzienlijk besparen op je tuinuitgaven. Bovendien kunnen veel van deze tips ook bijdragen aan een duurzamere en milieuvriendelijkere manier van tuinieren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.