Thuis koken versus uit eten: de kosten vergeleken

AAndrea 6 september 2023 20:42

Als je probeert om je budget te beheren, is een van de eerste dingen die je waarschijnlijk bekijkt je voedseluitgaven. Maar welke is goedkoper? Thuis koken of uit eten gaan? Dit artikel vergelijkt de kosten en overweegt de voor- en nadelen van beide opties.

Uit eten gaan is natuurlijk handig, maar is het de extra kosten waard? Aan de andere kant, hoewel thuis koken vaak goedkoper wordt beschouwd, moet je rekening houden met de tijd en moeite die het kost om maaltijden te bereiden. Laten we eens kijken naar de cijfers.

De kosten van uit eten gaan

De gemiddelde prijs van een maaltijd in een restaurant kan sterk variëren, afhankelijk van waar je woont en welk soort eten je kiest. Maar laten we zeggen dat een gemiddeld diner in een restaurant ongeveer €25 per persoon kost. Dat is €175 voor een week als je elke dag uit eten gaat.

De kosten van thuis koken

Als je thuis kookt, moet je de kosten van de ingrediënten en de tijd die je besteedt aan het bereiden van de maaltijd in overweging nemen. Stel dat je gemiddeld €5 uitgeeft voor de ingrediënten van een maaltijd en ongeveer een uur besteedt aan het bereiden ervan. Dat komt uit op €35 voor een week aan maaltijden.

Hier is een vergelijkingstabel:

Uit eten Thuis koken
Kosten per maaltijd €25 €5
Tijd (uren) 0 1
Wekelijkse totale kosten €175 €35

Zoals je kunt zien, is thuis koken over het algemeen veel goedkoper dan uit eten gaan. Maar vergeet niet dat tijd ook geld is. Als je krap zit met tijd, kan uit eten gaan een betere optie zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.