Slimme manieren om geld te besparen op je hypotheek

AAndrea 29 september 2023 15:36

Het hebben van een hypotheek kan een grote financiële last zijn. Maar wist je dat er verschillende manieren zijn om te besparen op je hypotheek? In dit artikel geven we je tips en tricks om slim om te gaan met je hypotheek en zo mogelijk te besparen.

Hypotheek oversluiten

Een van de meest populaire manieren om te besparen op je hypotheek is door deze over te sluiten. Dit kan vooral voordelig zijn als de huidige rente lager is dan de rente waarmee je jouw hypotheek hebt afgesloten. Houd er wel rekening mee dat er kosten verbonden kunnen zijn aan het oversluiten van je hypotheek, zoals boeterente en notariskosten.

Verlaag je hypotheekrente

Een andere manier om te besparen op je hypotheek is door je hypotheekrente te verlagen. Dit kan je vaak doen door extra af te lossen op je hypotheek. Door extra af te lossen verlaag je de hypotheekschuld en dus ook de rente. Let wel op dat er vaak een maximum is aan hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen.

Besparen op verzekeringen

Ook op de verzekeringen die je hebt afgesloten bij je hypotheek kan je besparen. Denk hierbij aan levensverzekeringen en woonlastenverzekeringen. Check regelmatig of je deze nog wel echt nodig hebt, of dat je ze misschien ergens anders goedkoper kan afsluiten.

Besparen op voorwaarden

Bij het afsluiten van je hypotheek zijn er vaak bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo kan het zijn dat je een boete moet betalen als je eerder wilt aflossen, of dat je verplicht bent om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Kijk kritisch naar deze voorwaarden en bekijk of je hierop kan besparen.

Hypotheeklasten verlagen

Tot slot kan je ook besparen door je hypotheeklasten te verlagen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je huis te verduurzamen, waardoor je minder energiekosten hebt. Of door een deel van je huis te verhuren, waardoor je inkomsten genereert.

Nu je een idee hebt van de verschillende manieren waarop je kunt besparen op je hypotheek, is het tijd om ze in actie te brengen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.