Leer hoe het planten van bomen je energiekosten kan verlagen

MMarijke 12 oktober 2023 07:16

Heb je ooit overwogen om je energierekening te verlagen door je tuin groener te maken? Het klinkt misschien ongelooflijk, maar bomen kunnen daadwerkelijk helpen je energiekosten te verlagen. Dat is goed nieuws voor iedereen die van de natuur houdt en ook graag wat geld in zijn zak houdt. In dit artikel gaan we dieper in op hoe bomen energiekosten kunnen verlagen en hoe je dit in je eigen tuin kunt implementeren.

De voordelen van bomen planten

Het planten van bomen biedt een aantal voordelen. Hier zijn slechts enkele van de manieren waarop je kunt profiteren van het hebben van meer bomen in je tuin:

  • Schaduw en koeling: Bomen bieden een natuurlijke bron van schaduw en kunnen helpen de temperatuur in en rond je huis te verlagen, vooral tijdens de warmere maanden. Dit kan je airconditioningkosten aanzienlijk verlagen.
  • Windbrekers: In de koudere maanden kunnen bomen fungeren als windbrekers, het verminderen van de koude wind die je huis bereikt. Dit kan je verwarmingskosten verlagen.
  • Verhoogde woningwaarde: Bomen kunnen ook de waarde van je huis verhogen, wat een bonus is als je van plan bent om je huis op een dag te verkopen.

Hoe bomen je energiekosten kunnen verlagen

Bomen kunnen je energiekosten verlagen door de temperatuur rond je huis te reguleren. Hier is een overzicht van hoe dit werkt:

Seizoen Functie Besparing
Zomer Schaduw en koeling Verlaging airconditioning kosten
Winter Windbreker Verlaging verwarmingskosten

In de zomer bieden bomen een natuurlijke vorm van airconditioning. De schaduw die ze bieden, helpt je huis koel te houden, waardoor je minder hoeft te vertrouwen op elektrische airconditioning. In de winter werken ze als windbrekers, waardoor de hoeveelheid koude lucht die je huis bereikt, vermindert en de behoefte aan verwarming wordt verminderd.

Tips voor het planten van bomen om energiekosten te verlagen

Als je bomen wilt planten om energiekosten te verlagen, zijn hier enkele tips:

  1. Kies de juiste soort boom. Niet alle bomen bieden dezelfde voordelen. Sommige bomen zijn beter in het bieden van schaduw, terwijl andere beter als windbrekers werken.
  2. Plant de bomen op de juiste plaats. Bomen die bedoeld zijn om te koelen, moeten meestal aan de zuid- en westkant van je huis worden geplant.
  3. Onderhoud je bomen goed. Dit omvat het regelmatig snoeien van de bomen om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en hun functie goed kunnen vervullen.

Nu je weet hoe het planten van bomen je energiekosten kan verlagen, is het tijd om je mouwen op te stropen en aan de slag te gaan.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.