Hoe minder printen bijdraagt aan besparingen

MMarijke 26 oktober 2023 07:02

We leven in een tijd waarin digitale technologieën snel vorderen, maar veel mensen en bedrijven blijven vasthouden aan de gewoonte van printen. Maar wist je dat minder printen kan leiden tot significante besparingen? Laten we eens kijken hoe dit mogelijk is.

Waarom zouden we minder moeten printen?

Er zijn meerdere redenen waarom we zouden moeten overwegen om minder te printen. De meest voor de hand liggende is natuurlijk geld besparen. Printers, inkt, papier, onderhoud - al deze dingen kunnen aanzienlijk bijdragen aan de kosten, zeker als je vaak print. Bovendien draagt minder printen ook bij aan een beter milieu door de hoeveelheid papierafval te verminderen en de energie die wordt verbruikt voor het printen te verminderen.

Hoeveel kan je besparen door minder te printen?

Het is moeilijk om een exact bedrag te geven, omdat de besparingen afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de prijs van inkt en papier, het soort printer dat je gebruikt, hoe vaak je print, enz. Maar om je een idee te geven, hier is een tabel met een ruwe schatting van hoeveel je zou kunnen besparen als je je printgewoonten verandert:

Printgewoonte Jaarlijkse kosten Mogelijke besparingen door minder te printen
Veel printen (elke dag) €300 €200
Gemiddeld printen (een paar keer per week) €150 €100
Weinig printen (een keer per maand) €50 €30

Naast deze directe besparingen zijn er nog andere voordelen van minder printen die kunnen leiden tot indirecte besparingen. Denk bijvoorbeeld aan de tijd die je bespaart door niet te hoeven wachten op de printer, of de ruimte die je vrijmaakt als je geen grote printer meer nodig hebt.

Tips om minder te printen

Dus, hoe kan je beginnen met minder printen? Hier zijn enkele tips:

  1. Digitaliseer je documenten: Maak gebruik van cloud opslagdiensten zoals Google Drive of Dropbox om je documenten op te slaan en te delen.
  2. Gebruik digitale notities: In plaats van notities te maken op papier, kun je apps zoals Evernote of Google Keep gebruiken.
  3. Gebruik de print preview functie: Voordat je iets afdrukt, gebruik de print preview functie om te controleren of alles er goed uitziet en of er geen lege pagina's zijn.
  4. Dubbelzijdig printen: Als je toch moet printen, probeer dan dubbelzijdig te printen om papier te besparen.

Onthoud dat elke kleine stap telt en dat alle beetjes helpen. Minder printen heeft niet alleen voordelen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu en je eigen comfort. Dus waarom zou je het niet proberen?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.