Hoe kun je besparen met een regenwateropvangsysteem?

AAndrea 17 september 2023 11:01

Water is een essentiële bron, maar dat betekent niet dat je er overdadig mee moet omgaan. Het is mogelijk om te besparen op je waterverbruik en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamer milieu. Een van de manieren om dit te doen is door een regenwateropvangsysteem te installeren. Maar hoe kun je besparen met een regenwateropvangsysteem? Laten we dit eens nader bekijken.

Wat is een regenwateropvangsysteem?

Een regenwateropvangsysteem is een eenvoudige installatie die het mogelijk maakt om regenwater op te vangen en te hergebruiken. Dit systeem kan bestaan uit een regenton, een filter om vuil en bladeren te verwijderen, en een pomp om het water van de ene plek naar de andere te verplaatsen. Afhankelijk van de grootte van je systeem kun je een aanzienlijke hoeveelheid water opvangen.

Hoe kun je besparen met een regenwateropvangsysteem?

Er zijn verschillende manieren om te besparen met een regenwateropvangsysteem. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Gebruik het regenwater voor je tuin: Planten houden van regenwater! In plaats van kraanwater te gebruiken om je tuin te bewateren, kun je regenwater gebruiken. Dit helpt je om te besparen op je waterfactuur.

  2. Gebruik het regenwater voor huishoudelijke taken: Je kan regenwater gebruiken voor taken zoals het doorspoelen van het toilet of het wassen van je auto.

  3. Verlaag je waterfactuur: Door minder kraanwater te gebruiken, zal je waterfactuur dalen.

Wat zijn de kosten en besparingen van een regenwateropvangsysteem?

De prijs van een regenwateropvangsysteem kan variëren afhankelijk van de grootte en het type systeem dat je kiest. Hieronder vind je een tabel met een overzicht van de gemiddelde kosten en besparingen van een regenwateropvangsysteem.

Type systeem Gemiddelde kosten Jaarlijkse besparing
Kleine regenton €50 - €100 €20 - €40
Middelgroot systeem €100 - €200 €40 - €80
Groot systeem €200 - €400 €80 - €160

De exacte terugverdientijd van een regenwateropvangsysteem hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je tuin, hoe vaak het regent in je regio, en hoeveel water je normaal gesproken gebruikt.

Hoe installeer en onderhoud je een regenwateropvangsysteem?

De installatie van een regenwateropvangsysteem is relatief eenvoudig en kan vaak als een DIY-project worden gedaan. Het onderhoud van het systeem is ook eenvoudig en omvat taken zoals het reinigen van de filter en het controleren van het systeem op lekkage.

Om te besparen met een regenwateropvangsysteem is het belangrijk om het systeem correct te gebruiken en te onderhouden. Door dit te doen, kun je zowel geld besparen als bijdragen aan een duurzamer milieu.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.