Hoe je kunt besparen op belasting: 10 belangrijke tips

MMarijke 9 augustus 2023 15:52

Besparen op belasting is iets wat we allemaal wel willen, maar het is niet altijd even makkelijk. Gelukkig zijn er een aantal handige tips die je kunnen helpen om minder belasting te betalen. In dit artikel geven we je 10 belangrijke tips om te besparen op belasting.

1. Ken je aftrekposten

De belastingdienst biedt een aantal aftrekposten die kunnen helpen om je belastbaar inkomen te verlagen. Het is daarom belangrijk om te weten welke aftrekposten voor jou van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan aftrekposten voor hypotheekrenteaftrek, studiekosten, ziektekosten en giften.

2. Maak gebruik van belastingvoordelen

Er zijn verschillende belastingvoordelen waar je gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld de heffingskortingen en de inkomensafhankelijke combinatiekorting voor ouders met jonge kinderen. Door deze voordelen te benutten, kun je belasting besparen.

3. Doe tijdig aangifte

Door je belastingaangifte op tijd in te dienen, voorkom je dat je een boete krijgt. Bovendien heb je zo voldoende tijd om je aangifte goed te controleren en eventuele fouten te corrigeren.

4. Wees zuinig

Probeer zo zuinig mogelijk te zijn. Dit betekent dat je bewust moet zijn van je uitgaven en waar mogelijk kosten moet proberen te besparen. Dit kan uiteindelijk ook leiden tot belasting besparen.

5. Vraag advies

Als je het lastig vindt om je belastingaangifte in te vullen of als je niet zeker weet welke aftrekposten je kunt benutten, kan het handig zijn om advies te vragen aan een belastingadviseur. Deze kan je helpen om alle mogelijkheden te benutten en zo min mogelijk belasting te betalen.

6. Verdeel gezamenlijke kosten

Als je samenwoont of getrouwd bent, kun je bepaalde kosten verdelen. Dit kan voordelig zijn bij het invullen van de belastingaangifte. Bijvoorbeeld de hypotheekrente of de kosten voor kinderopvang.

7. Maak gebruik van de kleineondernemersregeling

Als je een kleine ondernemer bent, kun je gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR). Met deze regeling kun je vrijgesteld worden van de btw-plicht, waardoor je belasting kunt besparen.

8. Spaar voor je pensioen

Door te sparen voor je pensioen, kun je belasting besparen. De inleg die je doet, kun je namelijk aftrekken van je belastbaar inkomen.

9. Zet geld opzij voor later

Door geld opzij te zetten voor later, kun je belasting besparen. Het geld dat je spaart, wordt namelijk niet belast.

10. Check je voorlopige aanslag

Controleer altijd je voorlopige aanslag. Het kan zijn dat deze te hoog of te laag is ingeschat. Als je dit op tijd ontdekt, kun je een wijziging doorgeven en voorkom je dat je later moet bijbetalen.

Door deze tips te volgen, kun je mogelijk veel geld besparen op je belasting. Het is daarom altijd de moeite waard om te kijken hoe je zuinig kunt zijn met belasting.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.