Hoe je je hypotheek sneller kunt aflossen

MMarijke 4 oktober 2023 16:07

Het sneller aflossen van je hypotheek kan je een hoop geld besparen. Maar hoe doe je dat? Hier zijn een paar manieren die je kunnen helpen om je hypotheek sneller af te lossen.

Extra aflossen op je hypotheek

Een van de meest voor de hand liggende manieren om je hypotheek sneller af te lossen, is door extra af te lossen. Dit kan je doen met geld dat je over hebt, bijvoorbeeld uit een erfenis of door te besparen. Het voordeel van extra aflossen is dat je hypotheekschuld sneller daalt en je dus minder rente betaalt.

Maar let op! Er zijn wel regels verbonden aan het extra aflossen op je hypotheek. Meestal mag je jaarlijks tot 10% van de oorspronkelijke hypotheeksom boetevrij aflossen. Alles wat je meer aflost, kan een boeterente opleveren.

De hypotheekrente verlagen

Een andere manier om je hypotheek sneller af te lossen, is door de hypotheekrente te verlagen. Dit kan je doen door te onderhandelen met je hypotheekverstrekker of door over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker met een lagere rente.

Werken met een lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je elke maand hetzelfde bedrag aflost. Hierdoor daalt je schuld sneller dan bij een annuïteitenhypotheek. De maandlasten zijn in het begin hoger, maar dalen in de loop der tijd.

Bouwdepot gebruiken voor aflossen

Heb je een bouwdepot? Dan kan je dit geld ook gebruiken om je hypotheek sneller af te lossen. Het geld in een bouwdepot is bedoeld voor het bouwen of verbouwen van je huis, maar als je geld over hebt, kan je dit ook gebruiken om je hypotheek af te lossen.

Aflossen met een schenking of erfenis

Heb je een schenking of erfenis ontvangen? Overweeg dan om dit geld te gebruiken om je hypotheek sneller af te lossen. Hiermee kan je in één keer een groot deel van je hypotheekschuld aflossen.

Aflossen of investeren?

Soms kan het interessanter zijn om te investeren in plaats van extra af te lossen op je hypotheek. Als je verwacht dat je een hoger rendement kunt halen met investeren dan de hypotheekrente die je betaalt, kan investeren een betere optie zijn.

Hier is een tabel die de voordelen en nadelen van versneld aflossen versus investeren laat zien:

Aflossen Investeren
Vermindert hypotheekschuld Potentieel hoger rendement
Verlaagt maandelijkse lasten Rendement is niet zeker
Geeft zekerheid Risico op verlies

Hopelijk helpen deze tips je om je hypotheek sneller af te lossen. Elk persoon en elke situatie is anders, dus het is altijd verstandig om een financieel adviseur te raadplegen voordat je grote beslissingen neemt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.