Hoe je geld kunt besparen met je eigen moestuin

AAndrea 8 september 2023 17:22

Heb je er ooit over nagedacht om je eigen voedsel te verbouwen? Met een eigen moestuin kun je niet alleen vers en biologisch voedsel op tafel zetten, maar ook aanzienlijk geld besparen. In dit artikel laten we je zien hoe je dit kunt doen.

Beginnen met een moestuin

Het beginnen van een eigen moestuin hoeft niet duur te zijn. Je hebt wat basisgereedschap nodig zoals een schop, een hark en eventueel wat potten en zaden. Hier zijn enkele tips om goedkoop aan deze spullen te komen:

 • Zaden ruilen: Er zijn veel mensen die zaden ruilen. Dit kan je veel geld besparen en het is ook nog eens leuk om te doen.
 • Tweedehands gereedschap: Kijk eens op Marktplaats of bij de kringloopwinkel. Je kunt daar vaak goedkoop tuingereedschap vinden.
 • Zelf compost maken: Maak je eigen compost door keukenafval zoals groente- en fruitresten te composteren. Dit bespaart geld en het is goed voor het milieu.

Groenten kweken in je moestuin

Als je eenmaal je moestuin hebt opgezet, kun je beginnen met het kweken van je eigen groenten. Hier zijn enkele groenten die makkelijk te kweken zijn en kunnen helpen met geld besparen:

 1. Tomaten
 2. Courgettes
 3. Sla
 4. Wortelen
 5. Radijsjes

Onderhoud van je moestuin

Een moestuin heeft onderhoud nodig, maar dit hoeft niet veel tijd of geld te kosten. Hier zijn enkele tips:

 • Water geven: Geef je planten regelmatig water, maar niet te veel. Te veel water kan de wortels van je planten beschadigen.
 • Onkruid wieden: Houd je tuin vrij van onkruid. Dit kan de groei van je planten belemmeren.
 • Ziekten en plagen bestrijden: Gebruik natuurlijke methoden om ziekten en plagen te bestrijden. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu.

Geld besparen met je moestuin

Nu je groenten groeien in je moestuin, kun je beginnen met geld besparen. Hier zijn enkele manieren waarop je dit kunt doen:

 • Minder uitgeven aan boodschappen: Je hoeft minder groenten te kopen in de supermarkt, omdat je ze zelf kweekt.
 • Verkoop overtollige groenten: Heb je te veel groenten gekweekt? Verkoop ze dan aan je buren of op een lokale markt.
 • Maak je eigen conserven: Maak je eigen jam, sauzen of ingelegde groenten. Dit is goedkoper dan het kopen van kant-en-klare producten.

Met deze tips kun je beginnen met een moestuin en geld besparen. Het kost wat tijd en moeite, maar de voordelen zijn groot. Je bespaart niet alleen geld, maar het is ook goed voor je gezondheid en het milieu. Dus waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.