Hoe je geld kunt besparen door te kiezen voor seizoensfruit en -groenten

AAndrea 17 september 2023 18:46

Geld besparen en gezond eten lijken soms tegenovergestelde doelen. Maar wist je dat je beide kunt bereiken door te kiezen voor seizoensfruit en -groenten? In dit artikel leer je hoe dat werkt en hoe je daarmee je budget kunt verbeteren.

Wat zijn seizoensfruit en -groenten?

Seizoensfruit en -groenten zijn producten die lokaal worden gekweekt en geoogst in het seizoen waarin ze op hun best zijn. Ze zijn niet alleen lekkerder en voedzamer, maar ook goedkoper dan hun tegenhangers die buiten het seizoen worden geïmporteerd.

Geld besparen met seizoensfruit en -groenten

Er zijn verschillende manieren waarop je geld kunt besparen door te kiezen voor seizoensfruit en -groenten:

  1. Lagere kosten: Omdat seizoensfruit en -groenten lokaal worden geproduceerd en niet geïmporteerd, zijn de transportkosten lager. Dit betekent dat je minder betaalt in de winkel.

  2. Meer waarde: Seizoensfruit en -groenten zijn rijker aan voedingsstoffen en smaak dan fruit en groenten die buiten het seizoen worden verbouwd. Je krijgt dus meer waar voor je geld.

  3. Minder afval: Seizoensfruit en -groenten zijn over het algemeen verser en gaan daardoor langer mee. Dit betekent dat je minder snel eten weggooit, waardoor je minder verspilt.

Seizoensfruit en -groenten per seizoen

Hier is een handige tabel met een overzicht van welk fruit en welke groenten in welk seizoen beschikbaar zijn:

Seizoen Fruit Groenten
Lente Aardbeien, Rabarber, Kersen Asperges, Radijs, Spinazie
Zomer Frambozen, Blauwe bessen, Meloen Courgette, Tomaten, Paprika
Herfst Appels, Peren, Druiven Pompoen, Bieten, Spruiten
Winter Sinaasappels, Mandarijnen, Kiwi Winterpeen, Boerenkool, Prei

Tips voor het kopen van seizoensfruit en -groenten

  1. Koop op de markt: Op lokale markten vind je vaak een groot aanbod van seizoensfruit en -groenten tegen lagere prijzen dan in de supermarkt.

  2. Let op aanbiedingen: Supermarkten hebben vaak aanbiedingen voor seizoensproducten. Houd de aanbiedingen in de gaten en sla groot in als je favoriete fruit of groente in het seizoen is.

  3. Kook seizoensgebonden: Pas je menu aan het seizoen aan. Hierdoor kun je profiteren van de lagere prijzen en de hogere kwaliteit van seizoensproducten.

  4. Conserveer: Als je favoriete fruit of groente in het seizoen is, kun je extra inslaan en conserveren voor later. Zo kun je het hele jaar door genieten van je favoriete seizoensproducten, zonder de hogere prijs voor geïmporteerd of in de kas gekweekt fruit en groenten.

Door deze tips te volgen, kun je gezond eten en geld besparen door te kiezen voor seizoensfruit en -groenten. Begin vandaag nog met het plannen van je boodschappen rond de seizoenen en merk het verschil in je portemonnee en je gezondheid.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.