Hoe geld te besparen door te kiezen voor energie-efficiënte apparaten

MMarijke 13 september 2023 17:12

Iedereen wil natuurlijk graag geld besparen. Een van de manieren om dat te doen, is door te investeren in energie-efficiënte apparaten. Maar wat zijn dat nu precies, die energie-efficiënte apparaten? En hoeveel geld kan je er echt mee besparen? In dit artikel leggen we het je uit.

Wat zijn energie-efficiënte apparaten?

Energie-efficiënte apparaten zijn apparaten die minder energie verbruiken om dezelfde prestaties te leveren als minder efficiënte modellen. Ze zijn vaak iets duurder in aanschaf, maar op de lange termijn kunnen ze een aanzienlijke besparing opleveren.

Hoeveel kan ik besparen met energie-efficiënte apparaten?

De exacte besparing hangt natuurlijk af van het type apparaat en hoe vaak je het gebruikt. Maar om een idee te geven, hieronder een tabel met een schatting van de jaarlijkse besparing die mogelijk is met verschillende energie-efficiënte apparaten.

Apparaat Geschatte jaarlijkse besparing
Energiezuinige wasmachine €40
Energiezuinige droger €60
Energiezuinige koelkast €20
Energiezuinige vaatwasser €35

Tips om geld te besparen met energiezuinige apparaten

  1. Koop alleen nieuwe apparaten als je oude apparaat echt aan vervanging toe is. Het is niet duurzaam (of kostenbesparend) om een goed werkend apparaat te vervangen alleen maar om een energiezuiniger model te krijgen.
  2. Kijk niet alleen naar de aankoopprijs, maar ook naar de verwachte levensduur en het energieverbruik van een apparaat. Op de lange termijn kan een duurder, maar energiezuiniger apparaat goedkoper uitvallen.
  3. Vergelijk verschillende modellen en merken voordat je een apparaat koopt. Er zijn vaak grote verschillen in energieverbruik tussen vergelijkbare apparaten.

Door slim te kiezen voor energie-efficiënte apparaten, kan je dus flink geld besparen. En je draagt bij aan een duurzame toekomst.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.