Hoe compost maken je kan helpen om te besparen

AAndrea 14 september 2023 07:12

Besparen op je budget kan op oneindig veel manieren en een daarvan is door compost te maken. Zowel voor beginnende tuiniers als voor ervaren groene vingers kan dit een significante besparing opleveren. Maar hoe doe je dat, compost maken? En hoeveel kun je er eigenlijk mee besparen? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

De voordelen van compost maken

Compost maken heeft talloze voordelen, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Hier zijn de belangrijkste:

  1. Kosten besparen: Het maken van compost is vrijwel gratis. Het enige dat je nodig hebt is organisch afval, dat je waarschijnlijk toch al in huis hebt. Hiermee bespaar je op de kosten voor kunstmest of potgrond.
  2. Milieuvriendelijk: Compost maken is een vorm van recycling. Je zet je organisch afval om in waardevolle voeding voor je planten, in plaats van het weg te gooien.
  3. Betere plantengroei: Compost verbetert de structuur en vruchtbaarheid van je tuinbodem, wat leidt tot een betere plantengroei. Hierdoor heb je minder geld nodig voor het kopen van nieuwe planten of zaden.

Hoe maak je compost?

Als je hebt besloten om zelf compost te gaan maken, volg dan dit eenvoudige stappenplan:

  1. Verzamel organisch afval: Dit kan van alles zijn, van fruit- en groenteschillen tot koffiedik en tuinafval. Vermijd wel dingen zoals vlees of zuivel, omdat dit ongedierte kan aantrekken.
  2. Maak een composthoop of bak: Je kunt een composthoop maken in een hoek van je tuin, of je kunt een speciale compostbak kopen. Zorg voor een goede balans tussen 'groen' afval (zoals groente- en fruitschillen) en 'bruin' afval (zoals bladeren en takken).
  3. Keer de compost regelmatig om: Dit bevordert het composteerproces en helpt om geuren te voorkomen.
  4. Gebruik de compost in je tuin: Na een paar maanden is je compost klaar om gebruikt te worden. Verspreid het over je tuinbodem om de vruchtbaarheid te verbeteren.

Besparing met compost

Om te berekenen hoeveel je kunt besparen met compost, moet je kijken naar de kosten die je maakt voor tuinonderhoud en hoeveel van die kosten je kunt verminderen door compost te gebruiken.

Bijvoorbeeld, stel dat je €50 per jaar uitgeeft aan kunstmest. Als je compost maakt, hoef je deze kunstmest niet meer te kopen. Dat is dus een directe besparing van €50 per jaar.

Bovendien, als je compost gebruikt, zullen je planten gezonder en sterker worden. Dit betekent dat je minder geld hoeft uit te geven aan nieuwe planten of zaden. Stel dat je hierdoor nog eens €20 per jaar bespaart. Dan is je totale besparing dankzij compost dus €70 per jaar.

Maar vergeet niet dat compost maken ook tijd kost. Zorg dus dat je het plezierig vindt om te doen, anders is het de besparing misschien niet waard.

Compost maken kan dus een effectieve manier zijn om te besparen op je budget. Met wat tijd en moeite kun je je organisch afval omzetten in waardevolle voeding voor je tuin, en zo je uitgaven aan tuinonderhoud verlagen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.