Hoe bespaar je op verlichting?

AAndrea 12 augustus 2023 21:11

Licht is een essentieel onderdeel van ons leven. Het biedt ons comfort, veiligheid en sfeer in ons huis. Maar het kan ook een grote kostenpost zijn op onze energierekening. Gelukkig zijn er manieren om te besparen op verlichting zonder in te leveren op comfort of sfeer. In dit artikel bespreken we verschillende manieren om te besparen op je verlichting.

Energiezuinige verlichting

Het kiezen voor energiezuinige verlichting is een eenvoudige manier om te besparen op je energiekosten. Energiezuinige lampen zoals LED-lampen verbruiken veel minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan ook veel langer mee.

LED-lampen zijn in aanschaf misschien wel wat duurder, maar op de lange termijn zijn ze zeker een goede investering. De energiebesparing kan oplopen tot wel 80% in vergelijking met traditionele gloeilampen.

Een andere optie is het gebruik van spaarlampen. Deze lampen verbruiken ook minder energie dan gloeilampen, maar ze zijn niet zo efficiënt als LED-lampen. Het is dus belangrijk om te kijken naar het energielabel van de lampen voordat je ze koopt.

Slim omgaan met verlichting

Naast het kiezen voor energiezuinige lampen, kun je ook besparen op verlichting door slim om te gaan met het gebruik ervan. Hier zijn een paar tips:

  • Zet de verlichting uit wanneer je een kamer verlaat.
  • Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht. Open de gordijnen en laat het licht binnen.
  • Gebruik een dimmer. Hiermee kun je de hoeveelheid licht aanpassen aan je behoeften.
  • Kies voor lampen met een bewegingssensor in ruimtes waar je niet constant bent, zoals de hal of het toilet.

Hier is een overzicht van de potentiële energiebesparing van verschillende soorten verlichting:

Soort lamp Energiebesparing
LED-lamp 80%
Spaarlamp 60%
Halogeenlamp 30%

Het kiezen van de juiste verlichting en het slim omgaan met het gebruik ervan kan een significant verschil maken in je energierekening. Elke kleine verandering kan op de lange termijn een grote besparing opleveren. Dus waarom zou je niet beginnen met besparen op verlichting?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.