Het verminderen van voedselverspilling: een manier om geld te besparen

AAndrea 6 januari 2024 07:06

Voedselverspilling is een groot probleem in Nederland. Volgens het Voedingscentrum gooien we jaarlijks per persoon gemiddeld 34,3 kilo aan eetbaar voedsel weg. Dat is niet alleen zonde van het eten, maar het kost ook nog eens veel geld. Gelukkig zijn er verschillende manieren om voedselverspilling te verminderen en daarmee geld te besparen.

Bewaar je voedsel op de juiste manier

Een van de manieren om voedselverspilling te verminderen, is door je voedsel op de juiste manier te bewaren. Zo kan het invriezen van restjes een goede optie zijn om voedsel langer vers te houden. Voedsel dat je niet snel opmaakt, zoals brood of maaltijdrestjes, kun je het beste invriezen. Maar ook groente en fruit kunnen vaak ingevroren worden. Hierdoor blijven ze veel langer houdbaar en hoef je ze niet weg te gooien.

Plan je maaltijden en doe bewust boodschappen

Door vooruit te plannen en bewust boodschappen te doen, kun je voedselverspilling verminderen. Maak een weekmenu en een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat. Zo koop je alleen wat je echt nodig hebt en voorkom je dat je te veel eten in huis haalt.

Leer hoe je overgebleven ingrediënten kunt gebruiken

Heb je na het koken nog wat ingrediënten over? Gooi deze niet weg, maar leer hoe je ze kunt gebruiken in andere recepten. Er zijn veel websites en apps die je kunnen helpen bij het vinden van recepten op basis van de ingrediënten die je nog in huis hebt.

De kosten van voedselverspilling

Voedselverspilling heeft niet alleen een impact op het milieu, maar het kan ook een flinke aanslag zijn op je portemonnee. Het kost geld om eten te kopen, maar als je het weggooit, gooi je ook dat geld weg. Daarnaast kost het ook nog eens geld om het afval te verwerken.

Tips om voedselverspilling tegen te gaan

Hier zijn een aantal tips om voedselverspilling tegen te gaan:

  • Houd bij wat je weggooit: Door bij te houden wat je weggooit, krijg je een beter beeld van jouw voedselverspilling. Je zult waarschijnlijk verrast zijn hoeveel voedsel je eigenlijk verspilt.

  • Gebruik je vriezer: Zoals eerder genoemd, is invriezen een goede manier om voedsel langer vers te houden. Zorg ervoor dat je een overzicht bewaart van wat je in de vriezer hebt, zodat je het niet vergeet.

  • Maak een weekmenu: Door je maaltijden vooruit te plannen, voorkom je dat je te veel eten koopt. Dit helpt ook om minder vaak naar de supermarkt te gaan, wat je tijd en geld bespaart.

  • Doe bewust boodschappen: Koop niet meer dan je nodig hebt en let op de houdbaarheidsdatum bij het kopen van voedsel. Daarnaast kan het kopen van seizoensgroente en -fruit je ook helpen om geld te besparen.

  • Gebruik restjes: Gooi overgebleven ingrediënten niet weg, maar gebruik ze in een ander recept. Zo verspil je minder voedsel en bespaar je geld.

Voedselverspilling verminderen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Met deze tips kun je gemakkelijk starten met het verminderen van jouw voedselverspilling en zo geld besparen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.