Het economisch voordeel van thuisbrouwen

AAndrea 20 november 2023 07:07

Iedereen houdt van een goed biertje, maar wat als ik je vertel dat je geld kunt besparen door je eigen bier te brouwen? Ja, je hoort het goed, thuisbrouwen kan niet alleen een leuke hobby zijn, het heeft ook een economisch voordeel. Laten we eens kijken hoe.

Thuisbrouwen vs commercieel bier

Het grootste verschil tussen thuisbrouwen en het kopen van commercieel bier is de prijs. Hoewel er enige investering nodig is om te beginnen met thuisbrouwen, kun je op de lange termijn veel geld besparen. Afhankelijk van het soort bier dat je brouwt en de ingrediënten die je gebruikt, kan het kosten van een zelfgemaakt biertje variëren. Over het algemeen is het echter goedkoper dan het kopen van commercieel bier.

Wat heb ik nodig voor thuisbrouwen?

Om te beginnen met thuisbrouwen heb je een paar basisitems nodig. Dit zijn onder andere een brouwketel, een gistingstank, een thermometer, een hydrometer en natuurlijk de ingrediënten voor het bier. Maar maak je geen zorgen, deze spullen hoef je maar één keer aan te schaffen en ze gaan jarenlang mee.

De kosten van de initiële investering kunnen variëren, maar laten we eens een voorbeeld bekijken:

Item Kosten
Brouwketel €100
Gistingstank €30
Thermometer €10
Hydrometer €15
Ingrediënten voor 20L bier €25
Totaal €180

Zoals je kunt zien, is de initiële investering misschien een beetje hoog. Maar als je bedenkt dat je met deze uitrusting ongeveer 20 liter bier kunt brouwen, kom je op een prijs van ongeveer €0,90 per biertje. Dat is aanzienlijk goedkoper dan de gemiddelde prijs van een biertje in de supermarkt of in de kroeg.

Hoeveel kan ik besparen door thuisbrouwen?

Dit hangt af van hoeveel bier je drinkt. Als je een casual drinker bent, misschien een of twee biertjes per week, dan zal de besparing niet zo groot zijn. Maar als je een echte bierliefhebber bent, kan thuisbrouwen je veel geld besparen.

Stel je voor, je drinkt elke week 10 biertjes. In een jaar is dat 520 biertjes. Als we de gemiddelde prijs van een biertje in de supermarkt nemen, laten we zeggen €1,50, dan geef je per jaar €780 uit aan bier. Maar als je je eigen bier brouwt, met een kostprijs van ongeveer €0,90 per biertje, geef je per jaar maar €468 uit. Dat is een besparing van €312 per jaar!

Thuisbrouwen heeft duidelijk een economisch voordeel. Het kan je niet alleen geld besparen, maar het kan ook een leuke hobby zijn. Dus als je een bierliefhebber bent, waarom zou je dan niet overwegen om je eigen bier te brouwen?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.