Geld besparen met open source software

AAndrea 23 augustus 2023 18:42

Terwijl de kosten voor softwarelicenties de pan uit rijzen, is er een manier om flink te besparen zonder in te leveren op kwaliteit: Open Source Software (OSS). Benieuwd hoe dat kan? Lees dan verder.

Wat is open source software?

Open source software is software waarvan de broncode beschikbaar is voor het publiek. Dit betekent dat iedereen de software kan aanpassen, verbeteren of distribueren. Het grootste voordeel hiervan is dat het gratis is. Maar dat is niet het enige voordeel.

Voordelen van open source software

Naast het feit dat het gratis is, heeft open source software nog een aantal andere voordelen. Het is vaak stabiel, veilig en flexibel. Bovendien zijn er voor bijna elke commerciële software wel open source alternatieven beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan LibreOffice als alternatief voor Microsoft Office, of GIMP als alternatief voor Adobe Photoshop.

Hieronder een lijst van populaire open source software:

Commerciële software Open Source Alternatief
Microsoft Office LibreOffice
Adobe Photoshop GIMP
AutoCAD FreeCAD
Adobe Premier OpenShot

Geld besparen met open source software

Het grootste voordeel van open source software is natuurlijk dat het gratis is. Dit betekent echter niet dat er geen kosten aan verbonden kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan training, ondersteuning en de kosten voor het onderhouden van de software.

Toch is het vaak goedkoper dan betaalde software. Vooral voor kleine bedrijven en individuele gebruikers kan het een hoop geld schelen. Bovendien is de software vaak net zo goed, zo niet beter, dan de betaalde tegenhangers.

Veiligheid van open source software

Een veelgehoord argument tegen open source software is dat het onveilig zou zijn. Dit is echter een misvatting. Omdat de broncode open is, zijn er juist veel ogen die kijken naar mogelijke veiligheidsproblemen. Bovendien worden problemen vaak snel opgelost door de community.

Het gebruik van open source software kan een flinke besparing opleveren. Het is echter belangrijk om goed te kijken naar de specifieke eisen en wensen voordat je overstapt. Maar met de juiste voorbereiding en ondersteuning, kan open source software een zeer waardevolle toevoeging zijn aan je software toolkit.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.