Geld besparen door zelf je kleding te repareren

MMarijke 3 februari 2024 07:06

Iedereen heeft wel eens te maken met een losse knoop, een gescheurde zoom of een gat in een favoriet kledingstuk. Je eerste gedachte is misschien om het weg te gooien of naar de kleermaker te brengen, nietwaar? Maar wist je dat je veel geld kunt besparen door deze kleine reparaties zelf uit te voeren? En het is makkelijker dan je denkt! Dit artikel helpt je op weg met het zelf repareren van je kleding.

Waarom zou je kleding zelf repareren?

Geld besparen is de meest voor de hand liggende reden. Nieuwe kleding kopen of kleding laten repareren kan duur zijn. Door zelf je kleding te repareren, kun je die kosten vermijden. Daarnaast is het een duurzame keuze. Door kleding langer te gebruiken, produceer je minder afval en draag je bij aan een beter milieu.

Wat heb je nodig om kleding zelf te repareren?

Het is handig om een basis naaisetje in huis te hebben. Dit zou moeten bevatten:

 • Naalden
 • Garen in verschillende kleuren
 • Schaar
 • Spelden
 • Naad ripper

Je kunt ook overwegen om een naaimachine te kopen als je vaak kleding repareert. Maar voor eenvoudige reparaties zijn deze basisgereedschappen voldoende.

Stap-voor-stap kleding repareren

Laten we eens kijken hoe je enkele veelvoorkomende kledingreparaties kunt uitvoeren.

 1. Losse knoop vastnaaien: Neem een naald en draad in een kleur die bij je kledingstuk past. Steek de draad door het oog van de naald en maak een knoop aan het uiteinde van de draad. Steek de naald van achteren naar voren door de stof en door een van de gaatjes in de knoop. Herhaal dit een paar keer en maak aan het einde een knoop in de draad aan de achterkant van de stof.

 2. Gescheurde zoom repareren: Vouw de zoom terug op zijn plaats en zet hem vast met spelden. Naai de zoom vervolgens dicht met een rechte steek.

 3. Gat in kleding repareren: Dit is iets ingewikkelder en kan wat oefening vereisen. Het idee is om het gat te dichten met draad, in een proces dat 'weven' wordt genoemd. Er zijn online veel tutorials te vinden voor deze techniek.

Tips voor succesvolle kledingreparatie

Hier zijn enkele tips om van je kledingreparatie een succes te maken:

 • Oefen op oude lappen stof voordat je aan een echt kledingstuk begint
 • Wees geduldig en neem je tijd
 • Als je iets niet begrijpt, zoek dan online naar hulp of tutorials

Het zelf repareren van je kleding kan in het begin misschien wat ontmoedigend lijken. Maar met een beetje oefening wordt het makkelijker en zul je al snel geld besparen. Bovendien is het een geweldige manier om bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.