Geld besparen door watergebruik te verminderen

AAndrea 28 augustus 2023 17:32

Het verminderen van je watergebruik is niet alleen goed voor het milieu, maar kan je ook flink wat geld besparen. In dit artikel geven we je praktische tips en methoden om jouw watergebruik in het huishouden te verminderen, zonder dat dit ten koste gaat van je comfort.

Watergebruik in het huishouden

In het gemiddelde Nederlandse huishouden wordt per dag zo'n 120 liter water verbruikt per persoon. Dit watergebruik is opgedeeld in verschillende categorieën:

  • Toilet: 33%
  • Douche: 27%
  • Kranen: 15%
  • Wasmachine: 12%
  • Afwassen: 6%
  • Overig: 7%

Zoals je kunt zien, gaan het toilet en de douche aan kop als het gaat om waterverbruik. Hier valt dan ook de meeste winst te behalen bij het besparen van water.

Methoden om water te besparen

Er zijn tal van methoden om water te besparen in het huishouden. Hier zijn enkele praktische tips:

  1. Installeer waterbesparende apparaten: Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen om je watergebruik te verminderen, zoals waterbesparende douchekoppen en doorstroombegrenzers voor kranen.
  2. Kies voor een kortere douchetijd: Door je douchetijd te verkorten, kun je veel water (en dus geld) besparen. Probeer bijvoorbeeld eens om in plaats van 10 minuten, 5 minuten te douchen.
  3. Gebruik de eco-modus op je wasmachine en vaatwasser: De meeste moderne wasmachines en vaatwassers hebben een eco-modus die minder water verbruikt.

Het verminderen van je watergebruik kan een significante impact hebben op je energierekening. Zo zou een gezin van vier personen die deze tips toepassen, per jaar ongeveer € 150 kunnen besparen. Daarnaast draag je bij aan een duurzamere levensstijl door bewust om te gaan met water.

Begin vandaag nog met het verminderen van je watergebruik.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.