Geld besparen door energiezuinig te wassen

AAndrea 1 december 2023 07:07

Veel mensen realiseren zich niet hoeveel energie en dus geld ze kunnen besparen door hun wasgewoontes te veranderen. Hier zijn enkele tips om je te helpen geld te besparen door energiezuiniger te wassen.

Kies voor een Energiezuinige Wasmachine

Het kiezen van een energiezuinige wasmachine kan je op de lange termijn veel geld besparen. Een energiezuinige wasmachine gebruikt minder water en elektriciteit per wasbeurt, wat resulteert in lagere energierekeningen. Let bij het kiezen van een wasmachine op het energielabel: een A+++ is de zuinigste optie.

Gebruik het Juiste Wasprogramma

Het kiezen van het juiste wasprogramma kan ook helpen om energie en dus geld te besparen. Over het algemeen verbruiken de eco-programma's minder energie, omdat ze op lagere temperaturen wassen en langer duren. Hierdoor wordt de was net zo schoon, maar verbruik je minder energie.

Kies voor Koud Wassen

Wist je dat wassen op 30 graden tot 40% minder energie kost dan wassen op 60 graden? Daarnaast is koud wassen niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je kleding. De meeste kledingstukken worden net zo schoon in koud water en het is beter voor het behoud van de kleuren.

Verminder het Gebruik van de Droger

De droger is een van de grootste energieverbruikers in het huishouden. Door de was op te hangen in plaats van in de droger te stoppen, kun je veel energie en dus geld besparen. Bovendien gaat je kleding langer mee als je het aan de lucht laat drogen.

Vul de Wasmachine Volledig

Een volle trommel wast zuiniger dan twee halve. Probeer dus altijd de wasmachine helemaal vol te krijgen. Dit betekent niet dat je de machine moet overladen, maar wel dat je de ruimte optimaal moet benutten. Hieronder een handige tabel om dit te illustreren:

Aantal kledingstukken Energieverbruik halve/volle trommel
6 1,5 keer zoveel
12 Gelijke energie

Met deze tips kun je aanzienlijk geld besparen door energiezuiniger te wassen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.