Gebruikte auto versus nieuwe auto: welke is voordeliger?

MMarijke 20 september 2023 15:32

Bij het kopen van een auto sta je voor de keuze tussen een gloednieuwe of een tweedehands auto. Maar welke is nu echt voordeliger? Laten we de kosten, voordelen en nadelen van beide opties eens onder de loep nemen.

Voordelen gebruikte auto

Een van de grootste voordelen van een gebruikte auto is dat deze goedkoper is in aanschaf. Bovendien is de afschrijving vaak minder dan bij een nieuwe auto, wat betekent dat je bij verkoop een groter deel van je investering kunt terugverdienen.

Nadelen gebruikte auto

Het grote nadeel van een tweedehands auto zijn de potentiële onderhoudskosten. Daarnaast is de levensduur van de auto korter en is het brandstofverbruik vaak hoger.

Voordelen nieuwe auto

Een nieuwe auto kopen heeft als groot voordeel dat je zeker weet dat alles in topconditie is. Bovendien heb je garantie en is de brandstofefficiëntie vaak beter.

Nadelen nieuwe auto

De grootste nadelen van een nieuwe auto zijn de hoge aankoopprijs en de snelle afschrijving in de eerste jaren.

Kostenvergelijking

Laten we de kosten van beide opties eens vergelijken:

Kostenpost Gebruikte auto Nieuwe auto
Aankoopprijs €5.000 €20.000
Onderhoud €1.000 €200
Verzekering €500 €800
Afschrijving €1.000 €4.000
Brandstof €1.200 €1.000
Totaal €8.700 €26.000

Zoals je kunt zien, is een gebruikte auto in dit voorbeeld voordeliger, maar het is belangrijk om rekening te houden met jouw specifieke situatie. Denk aan je rijgedrag, de staat van de gebruikte auto en de financieringsmogelijkheden voor een nieuwe auto.

Of een gebruikte auto of een nieuwe auto voordeliger is, hangt af van verschillende factoren. Het is belangrijk om alle kosten en voordelen goed tegen elkaar af te wegen om de beste keuze te kunnen maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.