Energie besparen met huishoudelijke apparaten

MMarijke 12 augustus 2023 17:41

Het besparen van energie is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Vooral met huishoudelijke apparaten valt er veel te winnen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, energie besparen met huishoudelijke apparaten? Hieronder vind je een aantal handige tips.

Energiezuinige apparaten

De eerste stap is het kiezen voor energiezuinige apparaten. Deze apparaten hebben een lager energieverbruik, waardoor je op de lange termijn geld kunt besparen. Let bij de aanschaf van een nieuw apparaat altijd op het energielabel. Apparaten met energielabel A+++ zijn het meest zuinig.

Zuinig omgaan met energie

Daarnaast is het ook belangrijk om zuinig om te gaan met energie. Dit kun je bijvoorbeeld doen door apparaten uit te zetten als je ze niet gebruikt. Veel apparaten verbruiken namelijk ook energie in stand-by stand. Het is dus beter om apparaten helemaal uit te zetten.

Energie besparen in de keuken

In de keuken kun je op verschillende manieren energie besparen. Zo kun je bijvoorbeeld koken met de deksel op de pan. Hierdoor wordt de warmte beter vastgehouden en heb je minder energie nodig. Ook het voorverwarmen van de oven is vaak niet nodig.

Energie besparen met de wasmachine

Ook met de wasmachine kun je veel energie besparen. Zo kun je bijvoorbeeld wassen op een lagere temperatuur. Dit verbruikt namelijk minder energie. Daarnaast kun je beter wachten tot je een volle was hebt, in plaats van de machine te laten draaien met een halve was.

Energie besparen met de afwasmachine

Ook met de afwasmachine kun je energie besparen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het eco-programma. Dit programma duurt weliswaar langer, maar verbruikt minder energie. Daarnaast kun je ook kiezen voor een afwasmachine met een A+++ energielabel.

Overzicht van energiezuinige apparaten

Hieronder vind je een overzicht van apparaten die weinig energie verbruiken:

  • Koelkast: Een koelkast met energielabel A+++.
  • Wasmachine: Een wasmachine met energielabel A+++ en een laag waterverbruik.
  • Droger: Een warmtepompdroger verbruikt minder energie dan een condensdroger.
  • Televisie: Een led-tv verbruikt minder stroom dan een plasmascherm.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.