De economische voordelen van een goed geïsoleerd huis

MMarijke 23 september 2023 15:46

Wanneer we denken aan het isoleren van onze huizen, denken we vaak alleen aan de kosten van de isolatie zelf. Maar heb je ooit stilgestaan bij de economische voordelen van een goed geïsoleerd huis? Isolatie is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook een hoop geld besparen. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van isolatie en kijken we naar de voordelen op de lange termijn.

Energie- en kostenbesparing

Eén van de grootste voordelen van een goed geïsoleerd huis is de besparing op energiekosten. Een niet-geïsoleerd huis verliest veel warmte, wat betekent dat je meer moet stoken om het warm te houden. Dit kan aardig oplopen in de stookkosten. Door je huis goed te isoleren blijft de warmte beter binnen en verbruik je minder energie, wat leidt tot lagere energierekeningen.

Maar hoeveel kun je dan precies besparen met isolatie? Dat verschilt per woning en type isolatie, maar om je een idee te geven hebben we een tabel gemaakt met een aantal gemiddelde besparingen per jaar.

Type isolatie Gemiddelde besparing per jaar (€)
Dakisolatie 500
Spouwmuurisolatie 200
Vloerisolatie 150
HR++ glas 250

Deze besparingen zijn natuurlijk mooi meegenomen, maar isolatie is ook een investering. Gelukkig is de terugverdientijd van isolatie over het algemeen vrij kort. Zo kun je de kosten voor vloerisolatie vaak al binnen 7 tot 10 jaar terugverdienen door de besparing op je energierekening.

Verhoogde woningwaarde en verbeterd energielabel

Naast de besparing op je energierekening kan isolatie ook leiden tot een verhoogde woningwaarde. Een goed geïsoleerd huis is namelijk aantrekkelijker voor potentiële kopers. Bovendien kan isolatie het energielabel van je woning verbeteren, wat ook een positief effect heeft op de woningwaarde. Zo kan het verbeteren van je energielabel van een D naar een B al snel een waardestijging van enkele duizenden euro's betekenen.

Duurzaamheid en milieuvoordelen

Tot slot zijn er nog de duurzaamheid en milieuvoordelen van isolatie. Door je huis te isoleren verbruik je minder energie, wat goed is voor het milieu. Bovendien zijn er tegenwoordig veel isolatiematerialen beschikbaar die milieuvriendelijk zijn. Denk aan schapenwol, cellulose (gerecycled papier) of houtvezels. Zo draag je met isolatie niet alleen bij aan een warm en comfortabel huis, maar ook aan een betere wereld.

Kortom, er zijn genoeg redenen om te investeren in isolatie. Niet alleen bespaar je op je energiekosten, ook verhoog je de waarde van je woning en draag je bij aan een beter milieu. Dus waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.