Besparen op verwarmingskosten: slimme tactieken

MMarijke 15 september 2023 10:12

Verwarmingskosten vormen een groot deel van de maandelijkse uitgaven, vooral in de koudere maanden. Maar wist je dat er talloze manieren zijn om te besparen op verwarmingskosten zonder dat je comfort inlevert? In dit artikel delen we slimme tactieken om je energierekening te verlagen.

Verlaag de temperatuur

Een van de simpelste tactieken is om je thermostaat een graadje lager te zetten. Hoewel het misschien als een kleine verandering klinkt, kan het een significant verschil maken in je energiekosten. Volgens sommige schattingen kan elke graad die je verlaagt, je tot 6% besparing op je verwarmingskosten opleveren.

Beter isoleren

Een andere effectieve manier om te besparen op verwarmingskosten is door je woning beter te isoleren. Denk aan dakisolatie, vloerisolatie en dubbele beglazing. Zo houdt je woning de warmte beter vast en hoef je minder te stoken.

Vermijd verwarmen van ongebruikte ruimtes

Het verwarmen van ruimtes die je niet gebruikt, is verspilde energie. Door de deuren dicht te houden, voorkom je dat de warmte weglekt naar deze ongebruikte ruimtes.

Onderhoud aan je verwarmingssysteem

Een goed onderhouden verwarmingssysteem werkt efficiënter en kan je dus helpen besparen op verwarmingskosten. Zorg ervoor dat je regelmatig onderhoud laat uitvoeren door een professional.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan je helpen om je energieverbruik beter te beheren. Je kunt deze zo instellen dat de verwarming uitgaat als je niet thuis bent en weer aangaat voordat je terugkomt.

Hieronder vind je een handige tabel met een overzicht van deze tactieken en de geschatte besparing.

Tactiek Geschatte besparing
Temperatuur verlagen Tot 6% per graad
Beter isoleren Afhankelijk van de isolatie, tot 30%
Vermijd verwarmen van ongebruikte ruimtes 10-20%
Onderhoud aan verwarming 5-10%
Slimme thermostaat 10-20%

Door deze tips toe te passen, kun je dus flink besparen op je verwarmingskosten. En het mooie is: veel van deze tactieken zijn niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Dus waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.