Besparen op energie: praktische tips voor het huishouden

MMarijke 4 augustus 2023 19:42

Energie besparen kan op veel manieren en in elke ruimte van je huis. Van de keuken tot de badkamer, elke hoek van je huis heeft potentieel om energiezuiniger te worden. In dit artikel geven we je een aantal praktische tips om energie te besparen in het huishouden.

Energie besparen in de keuken

De keuken is een van de plekken in huis waar we het meest energie verbruiken. Hier zijn een paar tips om energie te besparen in de keuken:

  • Zuinig koken: Kook met de deksel op de pan. Dit bespaart niet alleen energie, maar ook tijd doordat je eten sneller kookt. Maak ook gebruik van de restwarmte van je kookplaat of oven door deze iets eerder uit te schakelen.
  • Energiezuinige apparaten: Overweeg om energiezuinige apparaten te kopen. Ze kunnen duurder zijn in de aanschaf, maar ze besparen op lange termijn op de energiekosten.
  • Koelkast en vriezer: Zorg ervoor dat je koelkast en vriezer op de juiste temperatuur zijn ingesteld. De ideale temperatuur voor je koelkast is tussen de 3 en 4 graden Celsius en voor je vriezer rond de -18 graden Celsius. Hiermee voorkom je onnodig energieverbruik.

Energie besparen in de badkamer

Ook in de badkamer zijn er veel mogelijkheden om energie te besparen. Hier zijn een aantal tips:

  • Zuinig douchen: Douche korter en overweeg om een waterbesparende douchekop te installeren. Dit kan veel water en energie besparen.
  • Verlichting: Vervang je oude gloeilampen door energiezuinige LED-verlichting. Deze verlichting gaat niet alleen langer mee, maar gebruikt ook minder energie.

Besparen op verwarming

Verwarming is een grote energieverbruiker in het huis. Hier zijn een paar tips om te besparen op verwarming:

  • Thermostaat: Zet de thermostaat een graadje lager. Dit kan al veel energie (en geld) besparen. Als iedereen dit doet, kan dit landelijk zelfs honderden miljoenen euro's schelen.
  • Isolatie: Goede isolatie kan veel schelen op de energierekening. Denk hierbij aan dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie. Ook dubbel glas kan helpen om de warmte beter in huis te houden.

Energie besparen met apparaten

Ten slotte, hier zijn enkele tips om energie te besparen met de apparaten die je in huis hebt:

Apparaat Bespaartip
Wasmachine Wacht tot je een volle lading hebt voordat je gaat wassen.
Droger Probeer zo veel mogelijk aan de lucht te drogen in plaats van de droger te gebruiken.
TV en computer Zet apparaten echt uit en niet op standby.

Met deze tips kun je al flink wat besparen op je energierekening. Energie besparen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.