Besparen op benzinekosten: slimme rijtechnieken

AAndrea 9 december 2023 07:06

Iedereen is wel eens geschrokken bij het zien van de benzineprijs bij het tankstation. En met het oog op duurzaamheid is het ook nog eens beter om minder brandstof te verbruiken. Maar hoe doe je dat? In dit artikel delen we slimme rijtechnieken die je kunnen helpen bij het besparen op benzinekosten.

Zuinig rijden tips

Schakel op tijd

1. Schakel op tijd naar een hogere versnelling. Rijd je in een handgeschakelde auto, dan is het slim om zo snel mogelijk door te schakelen naar een hogere versnelling. Over het algemeen geldt: hoe lager het toerental, hoe minder brandstof je verbruikt.

Laat de auto uitrollen

2. Laat de auto uitrollen in de versnelling waarin je rijdt. Dit is zuiniger dan in neutraal uitrollen, omdat moderne auto's geen brandstof verbruiken als je het gas loslaat in een versnelling.

Wees vooruitziend

3. Houd voldoende afstand en anticipeer op het verkeer. Door ver vooruit te kijken en te anticiperen op het verkeer, hoef je minder hard te remmen en weer op te trekken. Dit bespaart een hoop brandstof.

Besparen op brandstofkosten

Naast slimme rijtechnieken, zijn er ook andere factoren die invloed hebben op je brandstofverbruik. Hieronder een overzicht:

Factor Uitleg
Bandenspanning Een te lage bandenspanning zorgt voor meer weerstand, en daardoor een hoger brandstofverbruik. Controleer de bandenspanning regelmatig.
Gewicht Hoe zwaarder de auto, hoe meer brandstof deze verbruikt. Haal daarom onnodige spullen uit de auto.
Airconditioning Het gebruik van airco kan het brandstofverbruik met 10% verhogen. Gebruik de airco daarom alleen als het echt nodig is.
Dakkoffer Een dakkoffer zorgt voor extra windweerstand, en verhoogt daardoor het brandstofverbruik. Haal de dakkoffer van de auto als je deze niet gebruikt.

Door bewuster en zuiniger te rijden, kun je al snel flink besparen op je benzinekosten. En dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.