Besparen op belasting: 10 essentiële tips

MMarijke 25 september 2023 18:37

Belasting betalen is een noodzakelijk kwaad dat we allemaal moeten doorstaan. Maar dat betekent niet dat we meer moeten betalen dan nodig is. Lees verder om 10 essentiële tips te ontdekken om te besparen op belasting.

Tip 1: Maak gebruik van belastingkredieten

Belastingkredieten zijn een krachtig hulpmiddel om te besparen op belasting. Ze worden van je totale belasting verrekend. Voorbeelden zijn de heffingskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Zorg ervoor dat je alle belastingkredieten benut waar je recht op hebt.

Tip 2: Doe aan belastingplanning

Vooruit plannen kan je veel belasting besparen. Probeer bijvoorbeeld je inkomen te spreiden over meerdere jaren om te voorkomen dat je in een hoger belastingtarief terechtkomt.

Tip 3: Claim je aftrekposten

Er zijn veel uitgaven die je kunt aftrekken van je belastbaar inkomen. Denk aan hypotheekrente, studiekosten, giften aan goede doelen, enz. Zorg ervoor dat je al deze aftrekposten claimt.

Tip 4: Investeer in een pensioenfonds

Investeringen in een pensioenfonds zijn meestal aftrekbaar. Bovendien hoef je over de opbouw van het pensioen geen vermogensbelasting te betalen. Dit kan een flinke belastingbesparing opleveren.

Tip 5: Gebruik een belastingconsulent

Het kan lonen om een professional in te schakelen. Een belastingconsulent kan je helpen om alle mogelijke besparingen te vinden en om je belastingaangifte correct in te vullen.

Tip 6: Maak gebruik van de kleineondernemersregeling

Als je een kleine ondernemer bent, kun je mogelijk gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Hierbij krijg je een korting op je BTW-aangifte, wat je een aanzienlijke besparing kan opleveren.

Tip 7: Wees op tijd met je aangifte

Voorkom boetes door je aangifte op tijd in te dienen. Een boete kan je belastingkosten flink verhogen.

Tip 8: Betaal je hypotheekrente vooruit

Je kunt belasting besparen door je hypotheekrente voor het volgende jaar vooruit te betalen. Dit kan vooral voordelig zijn als je verwacht dat je inkomen het volgende jaar hoger zal zijn.

Tip 9: Splits inkomen met je partner

Als je een fiscaal partner hebt, kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen voor een gunstiger belastingtarief. Dit wordt ook wel inkomenssplitting genoemd.

Tip 10: Houd je administratie op orde

Een goede administratie is de sleutel tot belastingbesparing. Het helpt je om alle relevante informatie bij de hand te hebben wanneer je je belastingaangifte doet.

Hieronder vind je een tabel die de tips samenvat:

Tip Beschrijving
1 Maak gebruik van belastingkredieten
2 Doe aan belastingplanning
3 Claim je aftrekposten
4 Investeer in een pensioenfonds
5 Gebruik een belastingconsulent
6 Maak gebruik van de kleineondernemersregeling
7 Wees op tijd met je aangifte
8 Betaal je hypotheekrente vooruit
9 Splits inkomen met je partner
10 Houd je administratie op orde

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.