Bespaar geld met zelfgemaakte schoonmaakproducten

MMarijke 16 september 2023 21:37

Het klinkt misschien verrassend, maar je kunt echt geld besparen met zelfgemaakte schoonmaakproducten. Niet alleen zijn ze goedkoper dan de commerciële varianten, ze zijn ook vaak beter voor het milieu en je gezondheid. In dit artikel geef ik je enkele tips en recepten om zelf schoonmaakproducten te maken.

Waarom zelfgemaakte schoonmaakproducten?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om zelf schoonmaakproducten te maken. Ten eerste, zoals al genoemd, kunnen ze je helpen om geld te besparen. Commerciële schoonmaakproducten kunnen duur zijn, vooral als je kiest voor de 'premium' merken. Door zelf schoonmaakproducten te maken, kun je aanzienlijk besparen.

Ten tweede zijn zelfgemaakte schoonmaakproducten vaak gezonder. Veel commerciële producten bevatten chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Met zelfgemaakte producten kun je deze chemicaliën vermijden.

Ten slotte kunnen zelfgemaakte schoonmaakproducten milieuvriendelijker zijn. Ze bevatten minder schadelijke stoffen en je kunt ze meestal maken zonder plastic verpakking.

Hoe maak je zelf schoonmaakproducten?

Het maken van je eigen schoonmaakproducten is eenvoudiger dan je misschien denkt. Veel recepten vereisen slechts een paar eenvoudige ingrediënten. Hier zijn enkele basisingrediënten die je wellicht al in huis hebt:

  • Azijn
  • Baking soda
  • Citroen
  • Olijfolie
  • Etherische oliën

En hier zijn enkele eenvoudige recepten om mee te beginnen:

Product Ingrediënten
Allesreiniger 1 deel azijn, 1 deel water, een paar druppels etherische olie
Ovenreiniger 1/2 kop baking soda, een paar eetlepels water
Meubelpoets 1 deel azijn, 1 deel olijfolie
Vloerreiniger 1 deel azijn, 10 delen water, een paar druppels etherische olie

Probeer ze eens uit en kijk hoe ze voor je werken.

Tips voor succes

Zelfgemaakte schoonmaakproducten kunnen geweldig zijn, maar er zijn een paar dingen om in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat ze zo effectief mogelijk zijn.

Ten eerste, wees geduldig. Sommige zelfgemaakte producten werken niet zo snel als commerciële producten. Het kan enige tijd duren voordat ze hun volledige effect hebben.

Ten tweede, experimenteer. Wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Probeer verschillende recepten en ingrediënten totdat je iets vindt dat perfect werkt voor jou.

Ten slotte, wees veilig. Hoewel de ingrediënten in zelfgemaakte schoonmaakproducten over het algemeen veiliger zijn dan die in commerciële producten, kunnen sommige nog steeds irritatie veroorzaken, vooral bij inname. Houd ze buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Zelfgemaakte schoonmaakproducten kunnen je helpen om zowel geld te besparen als een gezondere, milieuvriendelijkere levensstijl te leiden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.