Bespaar geld door te kiezen voor zonne-energie

AAndrea 12 februari 2024 07:06

Heb je er ooit over nagedacht om je eigen energie op te wekken en zo geld te besparen? Het antwoord ligt misschien wel op je dak: zonne-energie. Het is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het klimaat. Maar hoeveel kun je eigenlijk besparen met zonne-energie? En wat kost het om over te stappen op zonne-energie? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

De kosten van zonne-energie

Een van de grootste zorgen bij het overstappen op zonne-energie zijn de initiële kosten. De prijs van zonnepanelen kan variëren, maar gemiddeld kun je rekenen op een prijs van €1.500 tot €3.000 per geïnstalleerd kilowattpiek (kWp). Dit is inclusief de kosten voor installatie.

Toch hoeft dit geen belemmering te zijn. Er zijn vaak subsidies beschikbaar die de kosten aanzienlijk kunnen verlagen. Bovendien is de terugverdientijd van zonne-energie vaak korter dan je denkt, dankzij de besparingen op je energierekening.

Hoeveel kun je besparen met zonne-energie?

Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, zoals je energieverbruik, de oriëntatie en hellingshoek van je dak en de kwaliteit van je zonnepanelen. Gemiddeld kan een Nederlands huishouden met zonnepanelen ongeveer €600 tot €700 per jaar besparen op de energierekening.

Om een idee te geven, hier is een tabel met de geschatte jaarlijkse besparingen voor verschillende huishoudens:

Grootte van het huishouden Gemiddeld energieverbruik (kWh) Geschatte jaarlijkse besparing
1 persoon 1.800 €400 - €450
2 personen 2.800 €500 - €550
4 personen 4.600 €600 - €700

Investeren in zonne-energie

De overstap naar zonne-energie is niet alleen een manier om geld te besparen, maar ook een slimme investering. Zonnepanelen hebben een verwachte levensduur van 25 jaar of langer en de meeste systemen betalen zichzelf binnen 7 tot 10 jaar terug.

Daarnaast verhogen zonnepanelen vaak de waarde van je huis en maken ze je minder afhankelijk van stijgende energieprijzen. Bovendien draag je bij aan een duurzamere wereld en help je klimaatverandering tegen te gaan.

Kortom, door te kiezen voor zonne-energie kun je flink geld besparen én een positieve impact hebben op de wereld om je heen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.