8 handige tips om geld te besparen op kinderopvangkosten

AAndrea 16 augustus 2023 22:27

Kinderopvang is een grote kostenpost voor veel gezinnen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze kosten te drukken. In dit artikel geven we je 8 handige tips om geld te besparen op kinderopvangkosten.

Tip 1: Vraag kinderopvangtoeslag aan

De overheid biedt financiële ondersteuning in de vorm van kinderopvangtoeslag. Afhankelijk van je inkomen kan deze toeslag een groot deel van de kosten dekken. Het is altijd de moeite waard om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt.

Tip 2: Maak gebruik van flexibele opvang

Als je flexibel bent in de uren die je nodig hebt, kan dit ook een besparing opleveren. Sommige kinderopvangcentra bieden bijvoorbeeld korting op daluren.

Tip 3: Overweeg gastouderopvang

Een alternatieve vorm van kinderopvang is de gastouderopvang. Dit kan een voordelige optie zijn, vooral als je meerdere kinderen hebt.

Tip 4: Deel de opvang met andere ouders

Als je andere ouders kent die ook opvang nodig hebben, kan het delen van een nanny of au pair een goede oplossing zijn. Dit kan flink schelen in de kosten.

Tip 5: Kies voor opvang dichtbij huis

Reiskosten kunnen ook een flink deel uitmaken van de totale kinderopvangkosten. Door te kiezen voor een opvang dichtbij huis kun je hierop besparen.

Hieronder een overzicht van de tips:

Tip Beschrijving
1 Vraag kinderopvangtoeslag aan
2 Maak gebruik van flexibele opvang
3 Overweeg gastouderopvang
4 Deel de opvang met andere ouders
5 Kies voor opvang dichtbij huis

Tip 6: Kies voor een goedkoper kinderdagverblijf

Het loont om te vergelijken. Verschillende kinderdagverblijven hanteren verschillende tarieven. Een goedkoper kinderdagverblijf kan een prima alternatief zijn.

Tip 7: Maak gebruik van de BSO

De buitenschoolse opvang (BSO) is vaak goedkoper dan reguliere kinderopvang. Bovendien kunnen kinderen hier vaak langer blijven, wat handig is voor werkende ouders.

Tip 8: Bespaar op extra's

Sommige kinderopvangcentra rekenen extra kosten voor bijvoorbeeld luiers, voeding of uitstapjes. Door hierop te besparen kan je de totale kosten voor de kinderopvang verlagen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.