8 geldbesparende tips voor studenten

AAndrea 12 september 2023 14:02

Het studentenleven kan duur zijn. Van studiekosten tot het betalen van de huur, het kan soms moeilijk zijn om het hoofd boven water te houden. Maar geen zorgen, er zijn talloze manieren om geld te besparen als student. Hier volgen acht tips om je op weg te helpen.

1. Koop tweedehands studieboeken

Nieuwe studieboeken kunnen enorm duur zijn. Overweeg om tweedehands boeken te kopen of te huren. Er zijn verschillende websites waar je tweedehands studieboeken kunt vinden. Dit kan je honderden euro's per jaar besparen.

2. Kook zelf

Eten bestellen of uit eten gaan kan leuk zijn, maar het tikt snel aan. Probeer zoveel mogelijk zelf te koken. Het is niet alleen goedkoper, maar ook gezonder. Bovendien kun je in bulk koken en maaltijden invriezen voor later.

3. Gebruik studentenkortingen

Veel bedrijven bieden studentenkortingen aan. Of het nu gaat om software, kleding of entertainment, zorg ervoor dat je altijd vraagt of er een studentenkorting beschikbaar is.

4. Wees zuinig met energie

Het lijkt misschien een kleine besparing, maar zuinig zijn met energie kan op de lange termijn veel opleveren. Zorg ervoor dat je apparaten uitgeschakeld zijn wanneer je ze niet gebruikt en let op je water- en stroomverbruik.

5. Deel kosten met huisgenoten

Als je in een studentenhuis woont, overweeg dan om kosten te delen. Dit kan variëren van boodschappen tot internet en zelfs abonnementen op streamingdiensten.

6. Gebruik het openbaar vervoer

Als student heb je waarschijnlijk recht op gratis of goedkoop openbaar vervoer. Maak hier gebruik van in plaats van een eigen auto te hebben. Dit bespaart je niet alleen geld, maar is ook beter voor het milieu.

7. Plan je uitgaven

Een van de beste manieren om geld te besparen is door een budget op te stellen en je eraan te houden. Om een goed overzicht te krijgen van waar je geld naartoe gaat, kun je een overzicht maken van je uitgaven. Hier is een eenvoudige tabel om je op weg te helpen:

Maandelijkse uitgave Bedrag (EUR)
Huur
Boodschappen
Studieboeken
Uitgaan
Overige

8. Bouw een noodfonds op

Het kan verleidelijk zijn om elk beetje extra geld dat je hebt uit te geven. Maar het is een goed idee om een noodfonds op te bouwen voor onverwachte uitgaven. Dit geeft je gemoedsrust en helpt je om financiële crises te voorkomen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.