7 tips voor betaalbare gezonde maaltijden

AAndrea 28 september 2023 15:47

Iedereen wil graag gezond eten, maar vaak wordt gedacht dat dit duur moet zijn. Dit is echter niet het geval. Je kunt prima gezonde maaltijden bereiden zonder daarvoor diep in de buidel te tasten. Hier zijn 7 tips die je helpen om gezonde maaltijden betaalbaar te maken.

1. Plan je maaltijden

Door je maaltijden te plannen en een boodschappenlijstje te maken, vermijd je impulsaankopen en koop je alleen wat je echt nodig hebt. Dit kan je een hoop geld besparen.

2. Koop seizoensgroenten en -fruit

Groenten en fruit die in het seizoen zijn, zijn meestal goedkoper. Bovendien zijn ze ook verser en voedzamer.

3. Maak gebruik van aanbiedingen

Houd de aanbiedingen in de supermarkt in de gaten. Koop groot in als producten die je vaak gebruikt in de aanbieding zijn. Maar let op, koop geen dingen die je niet nodig hebt alleen omdat ze in de aanbieding zijn.

4. Kook zelf

Zelf koken is goedkoper (en gezonder) dan kant-en-klaar maaltijden of buiten de deur eten. Je weet precies wat er in je eten gaat en je kunt porties maken voor meerdere maaltijden.

5. Ga voor volkoren

Volkoren producten zijn niet alleen gezonder, maar ook vullender. Je doet dus langer met een zak volkoren pasta dan met een zak witte pasta.

6. Eet minder vlees

Vlees is vaak het duurste onderdeel van de maaltijd. Probeer eens een dagje zonder vlees, of vervang vlees door goedkopere eiwitbronnen zoals eieren, bonen of tofu.

7. Verspil geen eten

Gooi restjes niet weg, maar gebruik ze voor een andere maaltijd. Zelfs als je maar een klein beetje over hebt, kun je er vaak nog iets lekkers mee maken.

Hier zijn nog enkele budgetvriendelijke gezonde recepten die je zou kunnen proberen:

Recept Ingrediënten Kosten
Linzensoep Linzen, groenten, kruiden €1,50 per portie
Volkoren pasta met groenten Volkoren pasta, groenten, olijfolie, kruiden €2,00 per portie
Omelet met groenten Eieren, groenten, kaas €1,50 per portie

Gezond eten hoeft dus niet duur te zijn. Met een beetje planning en slimme keuzes, kun je heerlijke, voedzame maaltijden bereiden zonder je portemonnee te plunderen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.