7 tips om te besparen op je energierekening

AAndrea 23 oktober 2023 07:21

Iedereen wil besparen op zijn energierekening. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hieronder vind je 7 eenvoudige en praktische tips om je te helpen geld besparen op je maandelijkse energierekening.

1. Energiezuinige apparaten

Investeren in energiezuinige apparaten kan op de lange termijn een groot verschil maken in je energieverbruik. Kijk altijd naar het energielabel wanneer je een nieuw apparaat koopt. Apparaten met een A+++ label zijn het zuinigst.

2. Vergelijken van energietarieven

Het is verstandig om regelmatig energietarieven van verschillende aanbieders te vergelijken. Je kan soms flink besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Er zijn verschillende websites waar je eenvoudig energietarieven kunt vergelijken.

3. Zuinig omgaan met verwarming

Door de thermostaat een paar graden lager te zetten en je huis goed te isoleren, kun je veel energie (en dus geld) besparen. Trek liever een warme trui aan dan de verwarming hoger te zetten.

4. Energiezuinig wonen

Er zijn veel kleine aanpassingen die je kan doen om je huis energiezuiniger te maken. Denk aan het gebruiken van led-lampen, het isoleren van je huis en het plaatsen van dubbel glas. Deze veranderingen leveren op de lange termijn een grote besparing op.

5. Energiezuinig koken

Ook in de keuken kan je energie besparen. Gebruik bijvoorbeeld alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt als je kookt. En gebruik de restwarmte van de oven om je eten warm te houden.

6. Energiebesparing in de zomer

In de zomer kun je besparen door slim om te gaan met je ventilator of airco. Gebruik deze alleen als het echt nodig is en vergeet ze niet uit te zetten als je de deur uit gaat.

7. Energiebesparing in de winter

In de winter kun je besparen door bijvoorbeeld je gordijnen te sluiten als het donker wordt. Zo houd je de warmte binnen en de kou buiten. Ook kun je het best je verwarming 's nachts lager zetten.

Hieronder vind je een overzichtstabel met de bespaartips en de geschatte jaarlijkse besparing per tip:

Bespaartip Geschatte jaarlijkse besparing
Energiezuinige apparaten €100
Vergelijken van energietarieven €200
Zuinig omgaan met verwarming €150
Energiezuinig wonen €250
Energiezuinig koken €50
Energiebesparing in de zomer €75
Energiebesparing in de winter €125

Met deze tips kun je aanzienlijk besparen op je energierekening. Het kost misschien wat moeite en tijd, maar uiteindelijk levert het je een flinke besparing op. En dat is toch mooi meegenomen, nietwaar?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.