7 manieren om te besparen op je elektriciteitsrekening

MMarijke 22 augustus 2023 17:23

We willen allemaal wel wat geld overhouden aan het einde van de maand. Een van de manieren waarop dit kan, is door te besparen op je energierekening. Het lijkt misschien een ontmoedigende taak, maar met een paar kleine aanpassingen in je dagelijkse gewoontes en routine, kan je serieus besparen op je elektriciteitsrekening. Hier zijn 7 eenvoudige manieren om dit te doen.

1. Schakel over op energiezuinige apparaten

De eerste stap naar een lagere energierekening is het gebruik van energiezuinige apparaten. Deze apparaten, zoals LED-lampen en energiezuinige koelkasten, gebruiken veel minder energie dan hun niet-energiezuinige tegenhangers. Ze kunnen in het begin wat duurder zijn, maar op de lange termijn bespaar je flink op je energiekosten.

2. Installeer een programmeerbare thermostaat

Een programmeerbare thermostaat kan je helpen om je energieverbruik aanzienlijk te verminderen. Met een dergelijke thermostaat kun je je verwarming of airconditioning zo instellen dat deze alleen aan gaat als je thuis bent. Zo verspil je geen energie als je niet thuis bent.

3. Gebruik minder warm water

Het verwarmen van water is een van de grootste energieverbruikers in een huishouden. Door minder warm water te gebruiken, bijvoorbeeld door korter te douchen of de was op een lagere temperatuur te doen, kun je veel energie besparen.

4. Zet apparaten uit als je ze niet gebruikt

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar veel mensen laten hun apparaten aanstaan als ze ze niet gebruiken. Dit leidt tot onnodig energieverbruik. Zet je apparaten dus uit als je ze niet gebruikt.

5. Maak gebruik van natuurlijk licht

In plaats van overdag lampen aan te doen, kun je ook gebruik maken van natuurlijk licht. Open je gordijnen en laat de zon je huis verlichten. Dit is niet alleen energiezuinig, maar het is ook veel prettiger voor je ogen.

6. Isoleer je huis

Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte beter vast, zodat je minder energie hoeft te gebruiken om het huis te verwarmen. Dit kan een flinke besparing opleveren op je energierekening.

7. Bekijk je energierekening

Dit klinkt misschien raar, maar het is belangrijk om je energierekening goed in de gaten te houden. Zo kun je zien waar je het meeste energie aan uitgeeft en waar je eventueel kunt besparen.

Hieronder vind je een overzichtelijke tabel met de besparingen die je kunt realiseren met bovengenoemde tips:

Tip Geschatte besparing
Energiezuinige apparaten 10-30%
Programmeerbare thermostaat 10-20%
Minder warm water 10-20%
Apparaten uitzetten 5-10%
Natuurlijk licht 5-10%
Huis isoleren 20-30%
Energierekening bekijken 5-15%

Zoals je ziet, zijn er veel manieren om te besparen op je energierekening. Het is aan jou om te kiezen welke tips je wilt implementeren. Maar onthoud: elke kleine verandering kan een groot verschil maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.