7 eenvoudige manieren om te besparen op verlichtingskosten

MMarijke 14 september 2023 21:22

Iedereen wil graag besparen op de energierekening. Een van de gebieden waar u eenvoudig kosten kunt besparen, is verlichting. Hier zijn 7 eenvoudige manieren om te besparen op verlichtingskosten:

1. Gebruik energiezuinige verlichting

Een van de meest effectieve manieren om te besparen op verlichtingskosten is door energiezuinige verlichting te gebruiken, zoals LED lampen. LED lampen verbruiken tot 85% minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan veel langer mee. Dit betekent dat je op lange termijn geld bespaart op zowel energiekosten als vervangingskosten.

2. Maak gebruik van natuurlijk licht

Profiteer zoveel mogelijk van natuurlijk licht. Zonlicht is gratis, dus gebruik het! Zorg voor groot genoeg ramen en gebruik lichte kleuren in je interieur om het zonlicht te reflecteren. Op deze manier hoef je overdag minder vaak de verlichting aan te zetten, wat helpt om te besparen op verlichtingskosten.

3. Gebruik een lichtsensor of dimmer

Met een lichtsensor of dimmer kun je de lichtintensiteit aanpassen aan de behoefte. Wanneer er voldoende daglicht is, worden de lampen automatisch gedimd of uitgeschakeld. Dit is een eenvoudige manier om energie te besparen en de levensduur van je lampen te verlengen.

4. Maak een lichtplan

Een lichtplan kan je helpen om het meeste uit je verlichting te halen en tegelijkertijd te besparen op verlichtingskosten. Door te plannen waar en wanneer je verlichting nodig hebt, kun je het energieverbruik optimaliseren.

5. Kies de juiste lichtkleur

De juiste lichtkleur kan een groot verschil maken in hoeveel licht je nodig hebt. Warmer licht lijkt minder fel dan koel licht, dus je kunt minder lampen gebruiken of lagere wattages als je warm licht kiest.

6. Vervang oude lampen

Als je nog traditionele gloeilampen gebruikt, vervang ze dan door energiezuinige alternatieven. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, zul je op de lange termijn besparen op energiekosten.

7. Gebruik licht alleen waar en wanneer je het nodig hebt

Het klinkt eenvoudig, maar veel mensen laten de verlichting aan in kamers waar niemand is. Door licht alleen te gebruiken waar en wanneer je het nodig hebt, kun je aanzienlijk besparen op verlichtingskosten.

Manieren om te besparen op verlichtingskosten Tips
Gebruik energiezuinige verlichting Kies voor LED lampen
Maak gebruik van natuurlijk licht Zorg voor groot genoeg ramen en lichte interieurkleuren
Gebruik een lichtsensor of dimmer Pas de lichtintensiteit aan aan de behoefte
Maak een lichtplan Plan waar en wanneer je verlichting nodig hebt
Kies de juiste lichtkleur Kies voor warm licht
Vervang oude lampen Gebruik energiezuinige alternatieven
Gebruik licht alleen waar en wanneer je het nodig hebt Doe de lichten uit in lege kamers

Door deze 7 eenvoudige manieren om te besparen op verlichtingskosten toe te passen, kun je je energierekening aanzienlijk verlagen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.