5 tips om te besparen op tuinonderhoud

MMarijke 16 augustus 2023 18:12

Iedereen met een tuin weet hoeveel tijd en geld het kan kosten om deze te onderhouden. Of je nu een kleine stadstuin hebt of een grote landelijke tuin, er zijn altijd dingen die gedaan moeten worden. Maar wist je dat er manieren zijn om te besparen op tuinonderhoud? In dit artikel delen we onze top 5 tips om geld te besparen terwijl je je tuin in topconditie houdt.

1. Doe het zelf

Een van de meest voor de hand liggende manieren om te besparen op tuinonderhoud is door het zelf te doen. Veel taken, zoals grasmaaien, onkruid wieden en struiken snoeien, kunnen gemakkelijk zelf worden gedaan. Het kost misschien wat meer tijd, maar het kan je veel geld besparen. Bovendien is tuinieren een geweldige manier om buiten te zijn en lichamelijk actief te blijven.

2. Kies voor onderhoudsarme planten

Het kiezen van de juiste planten voor je tuin kan ook een groot verschil maken in hoeveel tijd en geld je spendeert aan tuinonderhoud. Onderhoudsarme planten, zoals vaste planten en struiken, hebben minder zorg nodig dan bijvoorbeeld rozen of groenten. Ook zijn ze vaak resistenter tegen ziekten en plagen.

3. Gebruik mulch

Mulch is een geweldige manier om onkruid te bestrijden en vocht in de bodem vast te houden. Het bespaart je tijd omdat je minder hoeft te wieden en water te geven. Bovendien kan je zelf gratis mulch maken door bladeren, gras en tuinafval te composteren.

4. Koop tweedehands tuingereedschap

Nieuw tuingereedschap kan duur zijn. Door tweedehands gereedschap te kopen of te lenen, kan je geld besparen. Veel mensen hebben tuingereedschap dat ze niet vaak gebruiken en bereid zijn te verkopen of uit te lenen. Kijk in tweedehandswinkels, op marktplaatsen of vraag rond in je netwerk.

5. Plan een budget

Tot slot, zoals bij elke uitgave, kan het plannen van een budget ook helpen bij het besparen op tuinonderhoud. Zet een bepaald bedrag opzij voor tuinonderhoud en probeer je daaraan te houden. Dit helpt je om bewuster te zijn van je uitgaven en kan je helpen om te zoeken naar manieren om te besparen.

Hieronder vind je een handige tabel met een overzicht van de tips:

Tip Toelichting
Doe het zelf Veel tuinklussen kan je gemakkelijk zelf uitvoeren.
Kies voor onderhoudsarme planten Deze planten hebben minder zorg nodig en zijn vaak resistenter tegen ziekten.
Gebruik mulch Mulch helpt onkruid bestrijden en houdt vocht vast.
Koop tweedehands tuingereedschap Dit kan je veel geld besparen.
Plan een budget Hierdoor ben je bewuster van je uitgaven en zoek je sneller naar besparingen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.