5 manieren om te besparen op watergebruik in huis

MMarijke 3 september 2023 07:01

Het besparen op watergebruik in huis is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook een aanzienlijke besparing op je energierekening opleveren. Hier zijn vijf praktische tips om je watergebruik te verminderen zonder aan comfort in te boeten.

Manier 1: Investeer in waterbesparende apparatuur

Het investeren in waterbesparende apparatuur is een van de meest effectieve manieren om op lange termijn water te besparen. Denk aan een waterbesparende douchekop, een energiezuinige wasmachine of een slimme watermeter. Deze apparaten kunnen tot wel 50% water besparen in vergelijking met traditionele apparaten.

Manier 2: Wees bewust van je watergebruik

Een andere belangrijke stap naar duurzaam watergebruik is het bewust zijn van je eigen watergebruik. Laat de kraan niet onnodig lopen en probeer korter te douchen. Elke minuut dat je minder doucht, kan al een flinke besparing opleveren. Ook in de tuin kun je flink water besparen door bijvoorbeeld regenwater op te vangen en te gebruiken voor het begieten van de planten.

Manier 3: Onderhoud je leidingen en apparaten

Goed onderhoud van je leidingen en waterverbruikende apparaten kan lekkages en dus onnodig waterverbruik voorkomen. Controleer regelmatig op lekken en repareer deze zo snel mogelijk. Ook het ontkalken van je apparaten kan zorgen voor een efficiënter watergebruik.

Manier 4: Gebruik minder warm water

Het verwarmen van water kost veel energie. Door minder warm water te gebruiken, bespaar je dus niet alleen water, maar ook energie. Neem bijvoorbeeld wat vaker een koude douche, of was je handen met koud in plaats van warm water.

Manier 5: Voer waterbesparende aanpassingen door in je huis

Tot slot kun je ook verschillende waterbesparende aanpassingen in je huis doorvoeren. Denk aan een spaarknop op het toilet, een regenton in de tuin, of een dompelbad in plaats van een volledige badkuip. Deze aanpassingen zijn vaak eenvoudig te realiseren en kunnen op lange termijn een flinke besparing opleveren.

Om het overzichtelijk te maken, hier is een tabel met de besproken tips en het geschatte waterbesparingspercentage dat je ermee kunt bereiken:

Tips Geschat waterbesparingspercentage
Waterbesparende apparatuur Tot 50%
Bewustzijn van watergebruik Variabel
Onderhoud van leidingen en apparaten Variabel
Minder warm water gebruiken Tot 30%
Waterbesparende aanpassingen in huis Tot 40%

Begin vandaag nog met het besparen van water en zie niet alleen je energierekening dalen, maar draag ook bij aan een duurzamere wereld. Door bewuster om te gaan met water, zorgen we samen voor een betere toekomst.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.