5 manieren om te besparen op verwarmingskosten

AAndrea 17 september 2023 21:41

Wil je besparen op je verwarmingskosten maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, wij hebben de top 5 manieren om te besparen op verwarmingskosten voor je op een rijtje gezet.

1. Isolatie

Een van de meest effectieve manieren om te besparen op verwarmingskosten is door je huis goed te isoleren. Je kunt denken aan vloerisolatie, dakisolatie en muurisolatie. Isolatie zorgt ervoor dat de warmte in huis blijft en de kou buiten. Hierdoor hoef je minder te stoken en bespaar je op je energiekosten.

2. Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan je helpen om energiezuiniger te stoken. Je kunt een slimme thermostaat zo instellen dat deze alleen verwarmt wanneer er iemand thuis is. Bovendien kun je met een slimme thermostaat van afstand je verwarming bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld de verwarming aanzetten als je bijna thuis bent.

3. Lagere temperatuur

Het klinkt misschien gek, maar door de temperatuur in huis een graadje lager te zetten, kun je al flink besparen op je stookkosten. Voor elke graad die je de temperatuur lager instelt, bespaar je ongeveer 7% op je verwarmingskosten.

4. Energiezuinige verwarmingsinstallatie

Een andere goede manier om te besparen op verwarmingskosten is door te investeren in een energiezuinige verwarmingsinstallatie. Hierbij kun je denken aan een warmtepomp of een zonneboiler. Hoewel de aanschafkosten van deze systemen hoog zijn, kun je op de lange termijn flink besparen op je energiekosten.

5. Goede ventilatie

Goede ventilatie kan ook bijdragen aan lagere verwarmingskosten. Door te ventileren wordt de lucht in huis droger en droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Hierdoor hoef je minder te stoken.

Hieronder vind je een tabel met een overzicht van de besparingen die je kunt verwachten met deze methoden.

Methode Verwachte besparing
Isolatie 15-30%
Slimme thermostaat 10-20%
Lagere temperatuur 7% per graad
Energiezuinige installatie 20-40%
Ventilatie 5-15%

Door deze methoden te combineren, kun je flink besparen op je verwarmingskosten. Zo draag je bij aan een duurzamere wereld en houd je meer geld over in je portemonnee.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.