5 manieren om te besparen op je waterrekening

AAndrea 8 oktober 2023 16:01

Heb je je ooit afgevraagd of het mogelijk is om geld te besparen op je waterrekening? Het antwoord is ja. Met een aantal eenvoudige aanpassingen in je dagelijkse routine en wat slimme investeringen, kun je je waterverbruik aanzienlijk verminderen. Hier zijn vijf manieren om dat te doen.

1. Energiezuinig douchen

Eén van de grootste verbruikers van water in een gemiddeld huishouden is de douche. Door korter te douchen en een waterbesparende douchekop te gebruiken, kun je al snel een hoop water (en dus geld) besparen. Hier is een kort overzicht van de potentiële besparingen:

Actie Mogelijke besparing per jaar
Korter douchen Tot €50
Waterbesparende douchekop Tot €60

2. Waterbesparende apparaten

Investeer in apparaten die minder water verbruiken. Denk aan een vaatwasser of wasmachine met een energiezuinig label, of een toilet met een waterbesparende spoelknop. Je investering betaalt zich op termijn zeker terug in de vorm van een lagere waterrekening.

3. Regenwater opvangen

Regenwater is gratis en perfect voor bepaalde klusjes in en om het huis. Denk aan het water geven van planten, het wassen van de auto of het doorspoelen van het toilet. Met een regenton vang je eenvoudig regenwater op en bespaar je op je waterverbruik.

4. Duurzaam omgaan met water

Wees bewust van je waterverbruik en probeer waar mogelijk te besparen. Laat de kraan niet lopen terwijl je je tanden poetst, gebruik een volle wasmachine en vaatwasser, en repareer lekkende kranen en toiletten zo snel mogelijk.

5. Check je watermeter

Een lek kan ongemerkt veel water (en dus geld) kosten. Check daarom regelmatig je watermeter. Als het nummer omhoog gaat terwijl je geen water gebruikt, is er waarschijnlijk sprake van een lek.

Met deze tips kun je eenvoudig besparen op je waterrekening. Het zijn kleine aanpassingen, maar ze kunnen een groot verschil maken voor je portemonnee én het milieu.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.