10 manieren om te besparen op je waterrekening

AAndrea 29 augustus 2023 11:58

Wie wil er nou niet besparen op zijn maandelijkse kosten? Een van de kostenposten waarop je kunt besparen, is de waterrekening. De milieubeweging stimuleert ons allemaal om water te besparen, maar het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Hier zijn 10 manieren om te besparen op je waterrekening en tegelijkertijd bij te dragen aan een groenere planeet.

Manier 1: Installeer waterbesparende apparaten

Er zijn tal van apparaten op de markt die ervoor ontworpen zijn om je waterverbruik te verminderen. Denk aan waterbesparende douchekoppen, toiletten met een kleinere stortbak of kranen met een verminderde waterstroom. Deze apparaten kunnen een behoorlijke impact hebben op je waterrekening.

Manier 2: Repareer lekkende kranen en leidingen

Een lekkende kraan of leiding kan een enorme verspilling van water veroorzaken. Zelfs een klein lek kan in de loop van de tijd leiden tot een aanzienlijke verhoging van je waterrekening.

Manier 3: Gebruik de vaatwasser efficiënt

Zorg ervoor dat de vaatwasser vol is voordat je hem gebruikt. Een volle vaatwasser is efficiënter dan meerdere keren een halfvolle vaatwasser laten draaien. Bovendien hebben veel vaatwassers tegenwoordig een eco-stand die minder water gebruikt.

Manier 4: Douche korter

Lang douchen is een van de grootste waterverbruikers in een gemiddeld huishouden. Door minder lang te douchen, kun je een hoop water en dus geld besparen. Probeer eens een wekkertje te zetten als je onder de douche stapt om jezelf eraan te herinneren dat je niet te lang blijft hangen.

Manier 5: Gebruik regenwater voor de tuin

In plaats van kraanwater te gebruiken om je tuin water te geven, kun je regenwater opvangen in een regenton. Dit is niet alleen goed voor je waterrekening, maar ook beter voor je planten omdat regenwater zachter is dan kraanwater.

Manier 6: Was je auto met een emmer

Het gebruik van een tuinslang om je auto te wassen kan een enorme hoeveelheid water verspillen. In plaats daarvan, probeer je auto te wassen met een emmer en spons. Dit bespaart niet alleen water, maar is ook meer aandachtig en kan leiden tot een beter resultaat.

Manier 7: Vul je zwembad minder

Als je een zwembad hebt, probeer het dan niet te vol te vullen. Elke centimeter die je minder vult, bespaart een hoop water. Bovendien, door het zwembad af te dekken als je het niet gebruikt, voorkom je dat het water verdampt.

Manier 8: Wacht met wassen tot je een volle lading hebt

Of je nu kleren of beddengoed wast, wacht tot je een volle lading hebt voordat je de wasmachine aanzet. Dit is efficiënter en bespaart water.

Manier 9: Installeer een watermeter

Een watermeter kan je helpen om inzicht te krijgen in je waterverbruik. Je kunt zien waar en wanneer je het meeste water verbruikt en waar je kunt besparen.

Manier 10: Let op je verbruik

Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Let op wanneer en waar je water gebruikt en probeer onnodig gebruik te verminderen. Elk beetje helpt.

Hieronder vind je een handige tabel met een overzicht van deze tips:

Manier om te besparen op waterrekening
1. Installeer waterbesparende apparaten
2. Repareer lekkende kranen en leidingen
3. Gebruik de vaatwasser efficiënt
4. Douche korter
5. Gebruik regenwater voor de tuin
6. Was je auto met een emmer
7. Vul je zwembad minder
8. Wacht met wassen tot je een volle lading hebt
9. Installeer een watermeter
10. Let op je verbruik

hoop dat deze tips je helpen om te besparen op je waterrekening.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.